България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надежда Цекулова за Фонда за лечение на деца в чужбина: Осем месеца по-късно все още няма повдигнати обвинения

"Никое дете не пострада и не умря по време на предишната администрация", коментира тя в "България сутрин"

15.12.2016 | 11:53 Редактор: Мария Аладжова
Надежда Цекулова за Фонда за лечение на деца в чужбина: Осем месеца по-късно все още няма повдигнати обвинения

Журналистът Надежда Цекулова бе удостоена с голямата награда "Човек на годината" за 2016 в годишните класации на Българския Хелзинкски комитет за принос към човешките права. Преди осем месеца именно Цекулова беше сред хората, които активно заемаха позиция по казуса с обвиненията към ръководството на Фонда за лечение на деца в чужбина. Тя е и бивш член на Обществения съвет към фонда.

"Тази институция работеше може би не съвършено, но оптимално добре, предвид условията, в които беше поставена. Имаше граждански контрол и общо взето администрацията се стараеше да си върши работата в полза на децата. Далеч съм от мисълта, че е било абсолютно без всякакви пропуски", коментира Цекулова в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Казвала съм и преди, че смятам, че никое дете не пострада и не умря по време на предишната администрация заради това, че някой е проявил глупост, алчност, мързел или немарливост и за нас това беше от съществена важност. Това, което се случи е, че ръководството на Министерството на здравеопазването си позволи да хвърли кал върху тази институция без да притежава доказателства и аргумент в полза на това, което казвам е, че до ден днешен хората, които тогава бяха публично окаляни - бяха арестувани и бяха разнасяни по медиите като страхотни престъпници, които са крали едва ли не от болните деца, до ден днешен нямат повдигнати обвинения", добави тя. 

Според нея случилото се е било извършено с цел да бъде присвоен Фондът за лечение на деца в чужбина.

Вижте пълния разговор във видеото: