Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

Екипи на ГДБОП са извели Павел Александров от сградата на Центъра по хигиена, където се намира фондът

20.04.2016 | 13:48 Редактор: Мария Аладжова
Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

8 души от Фонда за лечение на деца бяха арестувани при операция на ГДБОП и специализираната прокуратура. Групата е обвинена в длъжностни престъпления и получаване на подкупи. Става въпрос за злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина, настаняването и транспортирането на семействата им до страни зад граница.

Днес сутринта около 11:00 часа екипи на ГДБОП са влезли в сградата на Центъра по хигиена, където се намира Фондът. Директорът Павел Александров всичките 7 души от управата са задържани. Следват претърсвания, обиски и разпити на свидетели.

По непотвърдена информация има задържани още хора от ръководството.

Злоупотребите, които са открити във Фонда са десетки и тепърва предстои разследване по всички случаи.

Към момента от ГДБОП и МВР не дават повече информация. Никой от здравното министерство не пожела да коментира акцията. Повече информация за разследването ще бъде оповестена утре, когато ще стане ясно и на кои от задържаните прокуратурата ще иска постоянен арест.

Разследването по случая се води от над два месеца и засяга нарушения на дейността на Фонда. Започнало е след одитен доклад. Акцията се проведе в деня, в който Фондът трябваше да се събере, за да разгледа молбите на над 40 малки пациенти, чакащи лечение в чужбина. Един от случаите, които Фондът трябваше да разгледа днес, е този на 4-месечния Дилян Христов. Детето все още не може да замине за лечение в чужбина. Бебето е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб. След като у нас не може да получи адекватно лечение, семейството е насочено да търси помощ в чужбина.

През август 2014 г. служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков върна като директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе уволнен в началото на октомври 2013 г., след като управлява фонда в продължение на три години. Тогава здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство. Ненков обаче мотивира връщането му с това, че по времето на управлението на Александров "фондът е работил по релси".

Фондът за лечение на деца е струкура към Министерството на здравеопазването, като поема услуги по организацията и финансирането на лечението на деца до 18-годишна възраст, което не може да бъде осъществено в България или не се финансира от здравната каса. За миналата година са похарчени малко над 10 милиона лева, с които е подпомогнато лечението на 715 деца.

Министър Петър Москово освободи от длъжност Павел Александров и подписа заповед за назначение на поста Директор на Център Фонд за лечение на деца проф. Пилосов.

/Снимка: Архив, Bulgaria ON AIR/

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
kukuruku@list.ru
преди 7 години
Как не се намери някой читав, бе? Все човек на човека! Сигнализирай за неуместен коментар