Опечалени родители осъдиха МЗ и Фонда за лечение на деца за дискриминация

Институциите са осъдени да платят 100 000 лв. на семейството

11.04.2016 | 17:12 Редактор: Мария Аладжова
Опечалени родители осъдиха МЗ и Фонда за лечение на деца за дискриминация

Родители на момиченце, починало от левкемия, осъдиха за 100 000 лв. МЗ и Фонда за лечение на деца заради дискриминационния отказ то да се лекува в чужбина, съобщава "Правен свят".

През 2008 г. Росица и Петър Петрови са получили отказ от фонда за финансиране на лечението на дъщеря им Габриела с мотива, че детето има съвместим фамилен донор за стволовите клетки, а именно 9-годишната ѝ сестра.

Съобщава им се също така, че това обстоятелство намалява трансплантационния риск и следователно процедурата можело да се извърши в България.

По-ксъно обаче семейството разбира, че по същото време друго момиче със същото заболяване е изпратено за тази процедура зад граница за сметка на държавата.

Обяснението за различното отношение към двете деца е, че когато се извършва трансплантация от ненапълно съвместим нефамилен донор, това трябва да стане в чужбина, заради по-големите възможности на реномираните чуждестранни клиники да се справят с евентуалните усложнения и странични ефекти. 

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обаче установява, че при трансплантация от напълно съвместим фамилен донор могат да възникнат същите усложнения и странични ефекти, както и при такава от нефамилен донор.

По казуса е търсено експертно мнение на двама български специалисти. Пред комисията те са обяснили, че реномираните европейски клиники разполагат с по-големи възможности за справяне, както с предвидимите, така и с непредвидимите усложнения и странични ефекти, които биха могли да възникнат при подобна процедура.

Според КЗД до дискриминацията на детето се е стигнало не само заради отказа на фонда то да се лекува в чужбина, пише още специализираното издание. Като предпоставка за нея е посочено и бездействието на Министерството на здравеопазването.

Ведомството, според комисията, е трябвало да създаде такива условия, които да гарантират, че специалистите ще могат по възможно най-ефикасния начин да се борят с усложненията и страничните ефекти, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания. 

Постигането на тези условия е поставено като основна цел в Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007 – 2013 г. на Министерския съвет, а тя не е изпълнена.

Реакцията на ответниците след становището на КЗД е остра. "Тезата на ответниците, че искът е недопустим, поради обстоятелството, че дискриминационното отношение било налице само спрямо починалото дето, без това да рефлектира спрямо родителите му, е несъстоятелна до степен, граничеща с цинизма", коментира твърдението на министерството и фонда съдия Александър Митрев от Пловдивския административен съд.

Съдия Митрев признава иска на родителите и осъжда институциите солидарно да платят обезщетение от 100 000 лв. на Петрови.

Решението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Преди да бъда разрешен казусът обаче, Габриела заминава за Италия със средства на дарители, но вече е твърде късно.