Москов: С новите правила спираме бизнеса с онкоболни

"Няма да има компромиси за болници, които нарушават правата на пациентите", каза здравният министър

05.04.2016 | 15:47 Редактор: Тодор Петров
Москов: С новите правила спираме бизнеса с онкоболни

От началото на месеца три болници са връщали пациенти с онкологични заболявания, а случаите вече са предадени на прокуратурата. Това призна министърът на здравеопазването Петър Москов, който е категоричен, че лечението на тези пациенти е гарантирано. Според  него с новите правила се спира бизнесът с онкоболните. 

"РЗИ имат инструкция, при всеки един такъв сигнал да отиват и да проверяват защо пациент, особено с онкологично заболяване или с каквото и да било друго, е върнат. На база на Наредбата за достъпа, издадена от мен, всяка болница, връщаща пациент, трябва да мотивира защо съответният пациент не се приема. Някой си позволява да спекулира и да създава напрежение сред пациентните, защото това е целта на заниманието - определени места да запазят бизнес плана си, независимо от това какво следва за пациентите", коментира Москов, цитиран от БНР.

Здравният министър е на мнение, че рискуването на живота на пациентите, дори само да се създава тревога в състояние му, е долно. 

"От това следва ясно нарушаване на Закона за здравето, нарушаване правата на пациента и правото на достъп, следва отнемане на разрешително и спиране на договора с Касата. И тук няма да има никакъв компромис", добави Петър Москов.