България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Пилософ пред Bulgaria On AIR: Не съм човек, който действа радикално!

Досега експертите от Фонда за лечение на деца не са правили достатъчно задълбочен медицински анализ на случаите

25.04.2016 | 08:35 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Пилософ пред Bulgaria On AIR: Не съм човек, който действа радикално!

Проф. Владимир Пилософ, който преди дни пое поста директор на Център "Фонд за лечение на деца", ще представи до 20 дни пред Министерство на здравеопазването (МЗ) визията си за неговото развитие. 

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, той добави, че не е човек, който действа по радикални методи - "в смисъл хоп, троп - идваме и правим нещо".

Пълна ревизия на Фонда е направена, непосредствено преди той да встъпи в длъжност. Проф. Пилософ посочи, че първо ще се запознае с тези материали, за да види откъде тръгва.

Сред първите му задачи ще бъде работата на експертите и нещо, което по думите му не се е правило, а трябва - задълбочен медицински анализ на случаите, които са заминавали досега в чужбина. Такъв анализ е нужен и, за да може да се начертае ясна картина какво липсва у нас и какво трябва да се направи.

Експертите трябва да имат много ясно становище и да отговорят най-малко на три въпроса в него, подчерта проф. Пилософ и ги изброи:

1. Може ли лечението да бъде осъществено в България или не? Защото това е едно от нещата, които се обсъждат.

2. Ако не може да бъде осъществено в България - Защо - липса на специалист, липса на апаратура, липса на нещо друго и т.н.

3. Колко бързо трябва да бъде осъществено лечението, тоест в какъв срок пациентът без да има допълнително увреда за неговото здраве може да чака.

До момента тези критерии не винаги са били ясно очертавани, а трябва, отбеляза новият директор на Фонда.

"Но това не е било очертано или може би г-н Павел Александров не го е изисквал толкова просто, защото той не е лекар. Донякъде това е оправдание. То и да го напишат специалистите, той какво да прави човекът? Това беше един от проблемите, който навремето обсъждахме, че в администрацията на Фонда няма нито един лекар. Сега се появих аз като директор", уточни още проф. Пилософ.

Слуховете, че "Фондът за лечение на деца" има забавяния на плащания в чужбина, проф. Пилософ коментира така: "Може би има единични случаи на забавяне. Понякога това е от чисто технологичен характер. Ето например в момента е възможно да има някакво забавяне, защото аз и да искам не мога да разпиша сумите, защото нямам още спесимен. Това са технически подробности, но изискват физическо време да станат."
Проф. Пилософ посочи, че и проблеми, свързани с пътуването и настаняването в чужбина също трябва да бъдат решени.

Новият директор на Фонда иска и да бъде и увеличен процентът на даренията - тоест участието на обществеността в решаването на тези проблеми. Той поясни, че в момента Фондът не е изцяло независим, защото по-голямата част от финансирането идва по линия на МЗ.

"Идеята е била да се привличат и доста дарения, където е и големият смисъл да има Обществен съвет. За голямо съжаление съотношението средства от държавата и средства чрез дарения - те не са повече от 2-3% от всички разходи, които са правени от Фонда", посочи още той.

Чуйте целия коментар в следващото видео: