България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 330 000 лв. са събрани до момента за пострадалите от Хитрино

Това е изключително добра кампания за този кратък период от време, каза генералният директор на БЧК пред Bulgaria ON AIR

13.12.2016 | 07:52 Редактор: Луиза Божинова
Над 330 000 лв. са събрани до момента за пострадалите от Хитрино

След трагедията в Хитрино вълна от съпричастност заля социалните мрежи, а хиляди изразиха готовност да помогнат на хората, които след влаковия инцидент загубиха близки, а домовете им бяха разрушени.

Още в неделя сутрин Българският червен кръст (БЧК) стартира кампания в помощ на пострадалите. Събраните досега средства са над 330 000 лева, съобщи генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов. Той допълни, че днес към десет часа ще имат точна сметка и заедно с корпоративните дарители ще съберат около 450 000 лева. По думите му за този кратък период от време това е изключително добра кампания.

"В момента много частни лица даряват дрехи, вода, хранителни продукти", каза проф. Гигов. "Пострадалите се нуждаят от топли дрехи, които ние им осигуряваме, както и от хранителни продукти. Ние осигуряваме топла храна, сандвичи и вода", каза още той.

Проф. Гигов посочи, че е най-добре да се помогне чрез финансови средства, защото така се удовлетворят конкретни нужди.

На въпрос дали пострадалите имат нужда от психологическа помощ, проф. Гигов поясни, че една от основните задачи на БЧК е оказването на психосоциална подкрепа. "В това отношение имаме подготвени и обучени колеги доброволци, които са на място и оказват такава помощ", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк