Днес извършват най-опасната акция в Хитрино

Лошото време изостря ситуацията, бедственото положение остава

13.12.2016 | 07:32 Редактор: Тодор Петров
Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Бедственото положение в Хитрино остава в сила, а ситуацията се изостря, защото днес е доста по-студено и прехвърча сняг, което ще затрудни работата по обезопасяването на цистерните. Три са пълните цистерни, а две са полуизпразнени през нощта. 

Днес ще бъде извършена най-опасната акция - ще се работи над петте цистерни, които са се смачкали при падането и взрива. Все още има изтичане на пропан-бутан от една от цистерните. Тя се обледява със студена вода, а по-късно ще бъде преместена с кран, след което операцията ще продължи, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от Хитрино.

Снощи вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че в процеса вчера са извършени и други обезопасителни действия, но са се появили усложнения, които са забавили работата с няколко часа. Според не я рано да се дават срокове за премахване на евакуацията. 

Над 1000 души бяха изведени от домовете си, като основната част е в кризисни центрове. Вчера започна поетапното връщане на хората в домовете им, но те разполагат само с 20 минути на човек. Хората споделят, че вече се притесняват за къщите си и искат да ги подготвят за зимните условия. 

Патрулен автомобил пък проверява всеки един човек, който се е запътил към селото. Акцията цели сигурността на хората, защото днес предстои най-опасната част за населението.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк