България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разкази на медици за Хитрино: Положението беше жестоко, видяхме пламъци до небето!

Веднага съобщихме на колегите от РКЦ, че ще е доста тежко, споделят те пред Bulgaria ON AIR

12.12.2016 | 09:27 Редактор: Луиза Божинова
Разкази на медици за Хитрино: Положението беше жестоко, видяхме пламъци до небето!

Един от първите екипи, които са пристигнали на мястото на трагедията в Хитрино, са и първите, които са се притекли на помощ на жителите.

Репортер на Bulgaria ON AIR успя да разговаря с тях. Медицинският фелдшер Назифе Раим, медицинската сестра Микерем Бейтиева и шофьорът на линейка Сейхан Тефик споделят, че когато са получили сигнала, буквално на втората минута вече са летели към мястото на инцидента.

"Когато приближавахме Хитрино видяхме пламъци до небето. Веднага съобщихме на колегите от Районната координационна централа (РКЦ), че положението явно ще е доста тежко", казва Назифе Раим.

Пристигайки до Хитрино медиците виждат, че всичко гори - община, дървета, улицата. Отломки хвърчат и възпламеняват дърветата.

"Имаше десетина души, които казаха, че не можем да пътуваме нататък, защото линейката ще се възпламени", разказват още те.

Медицинските лица качили трима силно ранени и ги откарали към Шумен. Казали на РКЦ да изпратят възможно всички линейки.

"Когато транспортирахме първите трима, видяхме, че шуменските линейки идват. Полиция, пожарна, всичко", посочва още Назифе Раим.

Медиците разказват, че положението е било тежко, сякаш са бомбардирали. Изваждали са хора изпод руините.

Те успяват да закарат шест души за час до Шумен. Петима от тях са спасени, един е починал.

Целия разговор вижте във видеото:

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк