България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Председателят на синдикат "Огнеборец" опроверга нападките срещу пожарникарите

Пред Bulgaria ON AIR Венцислав Станков определи действията на колегите си като адекватни и навременни

12.12.2016 | 08:56 Редактор: Луиза Божинова
Председателят на синдикат

Моментално след излизане на информацията за трагедията в шуменското село Хитрино, започнаха и нападки към пожарникарите за недобре стикована организация и закъсняла работа. В предаването "България сутрин" председателят на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков определи действията, които са предприели пожарникарите като "изключително адекватни и навременни."

Той посочи, че съобщението за произшествието е подадено в Оперативния център на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен в 05:42 минути. По думите му в 05:43 минути заминават два автомобила, след това са пуснати още шест.

"Към 06:01 първите два автомобила пристигат на мястото на произшествието. Ръководителят установява, че има теч от цистерна, която се е запалила и гори, и предприема действие по охлаждането й с цел да предотврати друг взрив", обясни Станков в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. "Никой през тези два дни не каза, че е предотвратен доста по-голям взрив и можеха да се случат много по-опасни неща", подчерта председателят на синдикат "Огнеборец".

"Имаше много твърдения, че пожарните автомобили са дошли без вода. Това категорично недопустимо. Абсурдно е да са празни", допълни той.

Венцислав Станков сподели, че снощи към 22:00 часа е разговарял с пожарникарите, които са на терен и тяхното съмнение е, че вследствие на дерайлирането на композицията има разрушаване на един от вагоните, от който започва изтичане на пропилен. "Този пропилен образува облак, който при някакъв източник на възпламеняване. От ударната вълна са пострадали изключително много сгради и има изгорели хора", коментира Станков пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото:

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк