Източването на цистерните в Хитрино може да продължи до 10 дни

Два големи крана пристигат от Румъния с цел да разчистят жп трасето

11.12.2016 | 17:29 Редактор: Луиза Божинова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Операцията по източването на цистерните с взривоопасни материали в шуменското село Хитрино може да продължи до десет дни. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов по време на брифинг в селото.

"Не е приключило източването за днес, ще работим денонощно. В рамките на 10 дни трябва да се подготвим. Именно затова направихме пунктове за животните", заяви Борисов.

Тази сутрин стана ясно, че има нови проблеми на мястото, където стана взривът, а именно два нови теча.

"Течеше газ сутринта, бях на самото място. Преценихме, че можем да го запушим, направихме една пенна възглавница, на два метра от него сега не изпуска газ. Където имаше нагрети камъни в къщите, колегите ги покриха с пяна, за да не излезе искрица някъде", обясни Борисов.

Той посочи, че към момента са взели необходимите мерки, за да продължи процеса по преточване на пропилена.

Към момента една цистерна вече е изпразнена. На релсите в центъра на селото са останали общо 11 цистерни, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Два големи крана трябва да пристигнат от Румъния в най-кратък срок. Те идват към Хитрино с цел да разчистят цистерните от жп трасето в момента, в който те бъдат освободени от газта, която се намира там.

Ще бъде създадена организация всеки един жител на селото да може да бъде превозван със специална кола от кметството до своята къща, за да се погрижи за животните си и да се увери, че домът му е непокътнат.

"Утре кметът на селото и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ  ще намерят начин да кажат на хората, че след като утре вземем решение и приблизително знаем какви ще са разходите, ние ще ги преведем на общината. А вече общината с Общинския съвет и с местното самоуправление ще направят така, че хората да получат жилища", каза още Бойко Борисов.

Продължава и разследването на инцидента, като най-вероятната причина, върху която работят властите е превишена скорост.

Вижте какво още каза премиерът Борисов в Хитрино: