Жертвите от взрива в Хитрино не са 8, а 7

Изтичане на газ от цистерната и възпламеняване е най-вероятната причина за инцидента

12.12.2016 | 08:56 Редактор: Мария Аладжова
Жертвите от взрива в Хитрино не са 8, а 7

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

Жертвите от мощния взирв в Хитрино не са 8, както беше съобщено вчера, а 7. Това заяви днес на брифинг от мястото на инцидента вътрешният министър Румяна Бъчварова

"Към този час не можем да кажем, че рискът на мястото на инцидента е спаднал. Опасността остава висока, въпреки че 29 души през цялата нощ са работили интензивно. Потенциалните рискове не са премахнати, предстоящите действия трябва да бъдат много внимателни", коментира Бъчварова.

По думите ѝ службите правят всичко възможно, за да обезопасят района в рамките на 10 дни. 

Междувременно стана ясно, че през вчерашния ден пожарникари, спасители и газовици са успели да източат едва една цистерна, през изминалата нощ обаче са източили четири. Така към този момент източените цистерни вече са 5.

"Продължават интензивните работи по претоварването на опасното вещество, горивото - пропанола. За целта ще дойдат допълнителни помпи, компресори, кранове, включително от съседна Румъния. Преценихме, че е по-близо от Букурещ да дойдат, отколкото от София. Силите на железопътната инфраструктура са тук, започваме работа по премахване на контактната мрежа, която представлява риск за сегашните работи. Докарваме чакъл, ще правим подходи, за да могат екипите, крановете, платформите да имат достъп до вагоните. Рискът не е намалял, напротив - цистерните, които са изправени, ще бъдат сравнително безопасно разтоварени. Но тези, които са повредени и са в легнало състояние, изискват малко повече време. Поради което не мога да кажа дали днес в 15 часа ще е първата цистерна, която ще бъде изведена от мястото, но определено твърдя, че организацията е много по-добра на самата фирма, отговорна за тези дейности по разтоварването, сега, октолкото първия ден", заяви главен комисар Николай Николов.

Ограничителните мерки за достъп до мястото остават, дори са по-строги. Обгазяването е най-опасно - то може да предизвика включително увреждане на белите дробове, а може и взрив.

По думите на Николов най-вероятната причина за инцидента е, че вследствие на транспортното произшествие се е получил пробив в цистерната. Този пробив е довел до облак от газ над целия център на селото, след което искра го е възпламенила.

От Община Хитрино съветват хората в района да пият бутилирана вода. На мястото са пристигнали разследващи, които работят по изясняване на причините за инцидента.  

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк