България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Влакът в Хитрино се е скъсал от взрив

Борис Галев коментира пред Bulgaria ON AIR, че не може да се говори за пропуск при обезопасяването на товара

11.12.2016 | 12:44 Редактор: Луиза Божинова
Експерт: Влакът в Хитрино се е скъсал от взрив

Една от лансираните версии за инцидента в село Хитрино е свързана с висока скорост. Не бива да забравяме, че този превоз се извършва от професионалисти, по правила, които са задължителни и те задължително ги спазват. Влакът се е скъсал на шестия вагон. От какво? Естествено, от взрив.

Това коментира Борис Галев в извънредното издание на "България сутрин" във връзка с инцидента в шуменското село Хитрино. При взрив на влакова композиция вчера загинаха 7 души, 29 са ранени, а над 1000 са евакуирани от населеното място.

По думите на експерта по обезопасяването на жп товари, влакът се е скъсал, докато преминава през входната стрелка. Според него не можем да говорим за пропуск при обезопасяването на товара.

Версията до момента е, че влакът се е движел със 71 км/ч при разрешени 40 км/ч. Борис Галев обаче е убеден, че влакът се е движел с разрешената скорост.

"Според мен има някаква заблуда. Когато се скъсва влакът, скоростта на първата част се увеличава. Но това става вътре в гарата. Скъса ли се влакът, спирачната му система вече не работи, работи единствено тази на локомотива", посочи Галев пред Bulgaria ON AIR.

Продължението на разговора вижте във видеото:

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
СТОЯН_ДИНКОВ
преди 7 години
Този човек може да разбира от много неща, но от влакови спирачки нищо не разбира!!! Потвърждаваго сам в 3:50 в видеото!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Albena_Kolarska
преди 7 години
Graf Ignatiev ВИНОВНИ СА МАШИНИСТИТЕ ! А бре изоглавени , ако аз съм машинист и зная какво карам , дали ще посмея да карам с тая скорост ! Това означава , че трябва да съм превъртял или нещо е станало ! Но при наличието на трима машинисти .....?А стига тия управляващите са ни правели на току що излезли от Карлуково ! Кантонер опрезделил скоростта над 120 кМ /ч , после се казва за 75 км., а на края ще излезе , че са се движели със свръхзвукова ............А може и с хиперзвукова ! *** ти и *** !Ziezi Vulgarez Цистерна с пропан-бутан не може да се взриви!Взривоопасната концентрация пропан-бутан - въздух е от 2-9%! В цистерната налягането е около 8-10 атм , спука ли се цистерната, газта ще гори на разстояние от пробойната. Нарича се стоящ пламък. Разлятия пропан-бутан гори, няма как да се взриви! Miroslav Aleksandrov Наистина много интересно, как взривната вълна е била насочена предимно от дясната страна?Втечнения пропан-бутана е по-тежък от въздуха и по-лек от водата.От течно до газообразно състояние пропан-бутана увеличава обема си 260 пъти и трябва да се смеси с въздух в съотношение 7% газ към 93% обемни единици въздух. Този процес иска време и затворен обем.Времето е студено и изпарението е бавно. Как да се получи взрив при тези условия? Няма как!Взривната вълна е разместила леглата на хората в Шумен, на 20 километра. Какво може да предизвика ударна вълна на 20 километра?Венцислав Ангелов там не е подпален офиса, а само някакъв слънчоглед, лудницата става голяма...лъжа след лъжа...Тук имаме взрив отгоре..Имам изпепелени къщи.....!!!! Това не е нормално....От ляво даже не е засегнато училището на което е извършен ремонт...Я погледни сградата ..вижда се много точно и ясно...28 секундии преди края на клипа се вижда училището.Graf Ignatiev По "Хойко Нова" ТВ казаха , че цистерните са били 12 броя + 2 буферни вагон ! Или общо 14 цистерни ! Много интересно , всичките цистерни са налични ! И само тази под която е станал взривът е обърната , но не е цъфнала ! А тоя дето пише , че една обикновена бутилка събаря два етажа , да ми отговори Къде е гръмналата бутилка , дали са намерили едно парченце от нея ? Сигнализирай за неуместен коментар