България сутрин

Всеки делник от 7:00
още

Експерт: Влакът в Хитрино се е скъсал от взрив

Борис Галев коментира пред Bulgaria ON AIR, че не може да се говори за пропуск при обезопасяването на товара

11.12.2016 | 12:44 Редактор: Луиза Божинова
Експерт: Влакът в Хитрино се е скъсал от взрив

Една от лансираните версии за инцидента в село Хитрино е свързана с висока скорост. Не бива да забравяме, че този превоз се извършва от професионалисти, по правила, които са задължителни и те задължително ги спазват. Влакът се е скъсал на шестия вагон. От какво? Естествено, от взрив.

Това коментира Борис Галев в извънредното издание на "България сутрин" във връзка с инцидента в шуменското село Хитрино. При взрив на влакова композиция вчера загинаха 7 души, 29 са ранени, а над 1000 са евакуирани от населеното място.

По думите на експерта по обезопасяването на жп товари, влакът се е скъсал, докато преминава през входната стрелка. Според него не можем да говорим за пропуск при обезопасяването на товара.

Версията до момента е, че влакът се е движел със 71 км/ч при разрешени 40 км/ч. Борис Галев обаче е убеден, че влакът се е движел с разрешената скорост.

"Според мен има някаква заблуда. Когато се скъсва влакът, скоростта на първата част се увеличава. Но това става вътре в гарата. Скъса ли се влакът, спирачната му система вече не работи, работи единствено тази на локомотива", посочи Галев пред Bulgaria ON AIR.

Продължението на разговора вижте във видеото: