Иван Бояджиев: Трагедията в Хитрино е огромна!

Експертът по взривове изрази съмнение за умисъл и външна намеса като версия за инцидента

11.12.2016 | 09:59 Редактор: Луиза Божинова
Иван Бояджиев: Трагедията в Хитрино е огромна!

Експертът по взривове Иван Бояджиев определи трагедията в шуменското село Хитрино като "огромна" и сподели пред Bulgaria ON AIR, че тя е невиждана в неговата 40-годишна практиката. 7 жертви, 29 ранени и над 1000 евакуирани е равносметката след инцидента, при който влак с цистерни с газ се взриви в гарата в селото.

"Тази история със случая в Хитрино бих желал да я разделим на две части. Първата е това, което се случи, а втората е реакцията на държавата. По моя повърхностна сметка прекалено много цистерни са били в тази композиция. Едни казват 19, други 20, снощи някой каза 50. С два локомотива това е нещо недопустимо", подчерта експертът.

Той коментира, че работата на държавата е била много добра в този тежък момент.

По отношение на операцията по източването на цистерните Бояджиев посочи, че това е нещо страшно и се дължи на това, че цистерните не са в нормално положение. Според него, когато е проектирана тази линия, не е мислено за такива товари.

"Една от основните причини за тази катастрофа е голямата скорост. Последното като версия е дали някой не е помогнал. Всички версии за инцидента трябва да се проверят", заяви Бояджиев.

Експертът изрази съмнение за умисъл и външна намеса като версия за инцидента.

На въпрос дали има съмнения за терористичен акт, той каза, че като гледа как се е разкъсал влакът, винаги може да се смята, че има допълнителна помощ.