България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолози работят с оцелелите от взрива в Хитрино

За пръв път в България се прави такава мащабна евакуация на хора, каза Христо Монов пред Bulgaria ON AIR

11.12.2016 | 12:24 Редактор: Луиза Божинова
Психолози работят с оцелелите от взрива в Хитрино

Има екипи от психолози, които работят с оцелелите от инцидента в Хитрино. Друг е въпросът тези психолози доколко са подготвени и дали могат да свършат качествено онази работа, която се очаква от тях.

Това коментира психологът Христо Монов в извънредното издание на предаването "България сутрин" по повод вчерашния инцидент в шуменското село Хитрино. Рано сутринта на 10 декември влакова композиция се взриви в гарата в селото. 7 души загинаха, 29 са ранени, а над 1000 са евакуирани от населеното място.

Монов посочи, че за пръв път в България се прави такава мащабна евакуация на хора. Според него първото, което трябва да се направи е тези хора да бъдат отведени на място, където животът им да не е застрашен. На второто място - да се обърне внимание на засегнатите от бедствието.

"Оттук нататък трябва да започнем да работим по правилата. Едно от тях е възможно най-бързо хората да могат да се върнат към обичайната си дейност. Ако е възможно още утре децата да тръгнат на училище, възрастните да идат на работа, но колкото се може по-бързо това да стане", каза Христо Монов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: