България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Михаил Вешим: Културата трябва да бъде оставена да вирее свободно

Министерството на културата трябва да се закрие, смята главният редактор на вестник "Стършел"

08.12.2016 | 10:26 Редактор: Ирина Георгиева
Михаил Вешим: Културата трябва да бъде оставена да вирее свободно

Министерството на културата да се закрие, а културата да се остави да се развива по някакъв естествен начин. Това призова главният редактор на вестник "Стършел" Михаил Вешим в предаването "България сутрин" като добави да не се правим на маскари, защото в страната има много читави хора.

"Културата трябва да бъде оставена да вирее свободно като не й се пречи. Аз искам от държавата да не ми пречи", смята той.

Вестник "Стършел" премина през различни периоди за 70 години, заяви Вешим. Той обаче предпочита да говори за последните 26 години на изданието - откакто е свободно.

"През 90-та година поведохме една борба за независимост - нашата лична, малка борба за независимост, за да можем да отделим "Стършел" от партията, защото не може националният седмичник за хумор и сатира да бъде партийно издание. Тогава ни подкрепиха нашите читатели и събрахме 30 хил. подписа, беше голяма кампания и така вестник "Стършел" стана независим", разказа журналистът.

Той обаче подчерта, че и свободата не е лесно нещо и изисква жертви.

"Сега положението е много по-различно. Преди "Стършел" имаше 400 хил. тираж, свели сме го 50 пъти надолу. Причините са обективни - други издания, промени се читателската публика, вече почти никой не купува вестници", обясни Вешим.

По думите му тиражът на "Стършел" може да не е голям, но той е запазил читателите си, защото е "особен вестник - той не е информационен, но в него има друго - той е хем журналистика, хем литература". В българския печат никъде не излизат разкази, даде за пример Вешим.

В студиото на Bulgaria ON AIR, той заяви, че смята хумора за лекарство.

"Каква е ролята на сатирика? По някакъв начин трябва да се отнася отговорно към нещата, които върши. Има една мяра, която не трябва да се преминава. Нашите колеги от Сharlie Hebdo понякога преминават мярката и са прекалено провокативни", коментира той.

Вешим предполага, че ще се намерят хора, които да продължат вестника, но подчерта, че младите търсят повече телевизията и шоуто, защото от тях се вадят повече пари. Според него основният проблем на младите български журналисти, които работят в телевизионното шоу, е че малко са чели и смятат, че може да започнеш да пишеш без да четеш.

Facebook измества малко сатирата - виждате колко много са остроумните хора там, заяви още журналистът. 

"Пишещите в социалните мрежи не смятат, че има авторско право, те смятат, че каквото им хареса могат да го вземат и да го сложат все едно те са го измислили. Светът обаче не започва с теб и има някой преди теб", посочи той.

Според него в момента в хората има една тревожност къде ще избие политическата криза в страната. Вешим се притеснява, че тази криза ще прерасне във финансова, защото в населението има 50 млрд. лева спестявания и някои хора като видят това число, искат да ги вземат.

Имаме нужда от интелигентност не само в политиката, но и във всички области, посочи той.