България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Михаил Вешим: Разказът "Родителска среща" случайно попадна на матурата за 7 клас

МОН са преценили, че този разказ е подходящ за преразказване от учениците, смята сатирикът

19.05.2016 | 10:17 Редактор: Ирина Георгиева
Михаил Вешим: Разказът

На матурата по български език и литература за седми клас вчера се падна разказът "Родителска среща" на Михаил Вешим. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR писателят, сценаристът, главен редактор на сатиричния вестник "Стършел" коментира, че текстът му е попаднал случайно в изпитната част. По думите му от МОН са преценили, че този разказ е подходящ за преразказване от седмокласниците.

Те не трябва да разсъждават какво съм искал да кажа с този разказ или какви послания съм отправил към човечеството, а просто да го преразкажат, уточни Вешим. Според него в текста няма непознати и неразбираеми неща, като "разказ в разказа".

"Разказът е по истинска история. Той е две свещички в памет на двама негови колеги и добри приятели, които са оказали влияние в неговия живот -Георги Кръстев и Георги Чавдаров", добави той.

Като писател виждам, че Бай Ганьо не е само български герой, а и на българските турци, отбеляза Вешим по повод това, че ръководствата на ДПС и ДОСТ се срещат на обща трибуна на празника на Джебел. 

"Още веднъж си мисля колко е велик Алеко като е създал този образ и как сатириците след него само го дописваме. Ние не можем да измислим такъв герой, защото е жив 100 години след създаването си. Само влиза в нови роли", добави Вешим.

Да видим къде са Алековците между нас, защото Бай Ганьовци има много - това е проблемът, посочи Вешим.

Той коментира и промяната на учебните програми и отпадането на "Бай Ганьо в банята", която е една от най-смешните глави в книгата. Според него наистина може би трябва да се подменят учебните програми и да се актуализират нещата, които учениците не разбират - и това е причината, може би, да отпадне тази глава, но пък родителите и учителите по литература могат да я разгледат, въпреки че не е задължителна, смята той.

Чуйте: