България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иракчанин: Чест е за една страна да привлича бежанци

Колко трудно е да получиш статут на бежанец в България? Коментар по темата на адвокат Димо Господинов и Фалих Рахман

08.12.2016 | 08:24 Редактор: Тодор Петров
Иракчанин: Чест е за една страна да привлича бежанци

Чест е за една страна да привлича бежанци. Значи мигрантите имат информация, че тя е на висота във всички аспекти в живота. Друг въпрос е дали ще ги приемете или не, каза в "България сутрин" иракчанинът Фалих Рахман, който от 1960 г. живее у нас.

Той застана твърдо зад позицията, че трябва да се гледа хуманно на един мигрант или бежанец. Според иракчанина някои наши сънародници си мислят, че правят патриотичен жест към България, залавяйки бежанци и бунтувайки се срещу тях. 

"Те изопачават лицето на България", настоя Рахман и добави, че най-лошите мигранти имат най-силни позиции тук.

Самията той идва да следва у нас през 1960 г. и остава да живее в България. Фалих Рахман е от Мосул, където все още има много роднини, но получава малко информация, защото по думите му "Ислямска държава" е забранила интернета и всички телефони.

От Мосул е и Хасан, чиято история разказа пред Bulgaria ON AIR неговият адвокат Димо Господинов. Хасан пристига в България през 2013 г., поискал е убежище, но то му е отказано, защото Държавната агенция за бежанците е счела, че в Ирак няма опасност за живота му.

"Той е златар и работи в ателието на чичо си, но "Ислямска държава" ги рекетира. Хасан отказва да се подчини и му издават смъртна присъда. Българският съд си свърши работата и прие, че положението в Ирак се е променило", обясни ситуацията юристът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Той добави, че Агенцията за бежанците взема решенията си на база становища, които са изготвени от нейните отдели, но те могат да бъдат изменяни по политически причини. 

В момента Хасан е в бежанския център в Харманли, но адвокатът му споделя, че мигрантите са много ограничени откъм излизане, интернет и телевизия. Димо Господинов се опитва, но все още не може да се свърже с него.