fallback

Патриотите ще подкрепят РБ, ако реформаторите подкрепят 300 лева минимална пенсия

Готови сме да водим разговори с всички, освен с ДПС и ДОСТ, заяви Димитър Байрактаров

07.12.2016 | 09:32 Автор: Мария Аладжова

Патриотичният фронт ще подкрепи правителство, съставено от Реформаторския блок, ако реформаторите поемат ангажимента за увеличаване на минималната песния до 300 лева. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR народният представител от ПФ Димитър Байрактаров. 

Патриотите са в готовност да поемат ангажимента за съставяне на правителство и ако им бъде връчен мандат, те няма да го върнат, защото това била отговорната позиция при подобен сценарий, добави Байрактаров.

По думите му увеличаването на минималната пенсия не е популизъм в смисъла, в който се тиражира в медиите и между самите властимащи:

"За мен е популизъм, когато се правиш, че не виждаш бедността около себе си, когато години наред си държал българския пенсионер абсолютно целенасочено с ниска пенсия, защото увеличаването на песниите на първо място увеличава вътрешното потребление", коментира Байрактаров.  

"През последните дни доста лъжи се изрекоха от знайни и незнайни експерти в тази област. Естествено никой не си прави труда да отвори Кодекса за социално осигуряване и първо да прочете от член 68 до член 80 при какви условия се отпускат пенсии в България. 300 лева не само, че не са непосилна сума - първо това е числото, с което се изравняваме с прага на бедността, определен именно от правителството", добави той. 

Байрактаров беше категоричен, че няма да има отстъпление от настояването на ПФ за увеличаване на минималната пенсия. 

В студиото на Bulgaria ON AIR той постави и още няколко въпроса от бюджетната рамка за 2017 г., като например използването на излишъците, като поясни, че според него депутатите са прескочили прага на циничността, като са гласували 1 млрд. за програмата за саниране в деня, когато патриотите са повдигнали въпроса за увеличаването на пенсиите. 

"Сега остават още едни 700 млн. лева, които категорично ще се очертаят като излишък и за тях ние нямаме отговор как и по какъв начин ще бъдат изхарчени", добави той.

И още Байратаров заяви, че с изключение на ДПС и на ДОСТ, от Патриотичния фронт са готови да водят разговори за създаване на едно широкоформатно експертно правителство с всички партии, защото считат, че този парламент има още много какво да свърши.

/Текст: Мария Аладжова/

Вижте пълния разговор във видеото:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback