България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всяко десето дете се ражда преждевременно

Проблемът е сериозен, майките трябва да са много отговорни, предупреди Нина Николова от Фондация "Нашите недоносени деца" в "България сутрин"

30.11.2016 | 09:16 Редактор: Тодор Петров
Всяко десето дете се ражда преждевременно

България приема Третия глобален форум за грижата за недоносени деца, а председателят на Фондация "Нашите недоносени деца" Нина Николова обяви в "България сутрин", че проблемът е сериозен и не само не намалява, но в някои градове дори става по-голям.

"Те са едни герои. Уникални деца, които дават сила дори на родителите. Те имат потенциал и са бъдещето на България. Трябва да се грижим добре за тях", каза гостът на Bulgaria ON AIR и подчерта, че никой не е застрахован от подобен проблем.

Тя предупреди, че има преждевременни раждания и при майки с нормално протичаща бременност. Нина Николова уточни, че раждане три седмици преди термина се води преждевременно. 

По думите й статистиката показва, че има градове със 17-18% недоносени бебета, но константата е 11%. Едно от десет деца в световен мащаб се ражда недоносено, посочи тя.

"Майката трябва да бъде много отговорна при бременност. При най-малките индикации трябва да потърси помощ от специалист. Първите часове са най-важни, за да бъде спасено детето", настоя Нина Николова.

Тя добави, че участие в конференцията в София ще вземат над 22 държави. Ще бъдат дискутирани много теми, но основният разискван проблем ще бъде този с недоносените деца.