България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Валери Тодоров за Харманли: Трябва по-твърда политика!

Трябваше да има много ясен регламент какво се случва в определени ситуации, добави режисьорът Съни Сънински

25.11.2016 | 08:43 Редактор: Ирина Георгиева
Валери Тодоров за Харманли: Трябва по-твърда политика!

Ще трябва една по-твърда политика, ако искаме да овладеем положението в Харманли. Това подчерта журналистът Валери Тодоров в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, по повод ескалирането на напрежението снощи в бежанския лагер в града.

"Когато няма режисьор, който води нещата с желязна ръка в театъра, обикновено постановките са хаотични и не стават. Тук трябваше да има много ясен регламент какво се случва в определени ситуации. Когато държавата я няма - гражданите влизат. Няма какво да обвиняваме гражданските патрули", добави режисьорът Съни Сънински.

Вече трябва да започнем да правим разлика между "бежанците" и "мигрантите", подчерта журналистът.  По думите му трябва да се премине към по-строги мерки за екстрадирани на онази част от тях, които не могат да спазват правилата.

"Бежанец е човек, който бяга от война, от насилие, докато мигрантите са хора, които търсят по-добър живот. Една голяма част от тези пакистанци и афганистанци, не са бежанци. Те са млади хора, които търсят по-добри условия за живот. Не трябва да изключваме, че някои са от така наречените "спящи клетки", предположи Тодоров.

Според него най-неприятното е струпването на толкова хора с различен манталитет, с различни националности - това е непознат свят за нас, но и между тях самите имат противоречия. 

За мен този бунт не е новина - бях сигурен, че ще се случи, но не знаех кога, Сънински.

"Като режисьор мога да кажа, че имаше режисура дотолкова, доколкото трябваше да предвидим тази ситуация. 3000 души на едно място, един режисьор веднага би казал, че ще възпроизведат огромен конфликт между себе си. Те трима души ги затварят и ги наблюдаваме месец и се стига почти до бой", поясни той.

Трябваше да сме подготвени, да имаме няколко сценария и да не се изненадваме от това, което виждаме, смята Сънински. Според него трябва да има ясна позиция и процедура как да се действа с тези хора.

"Те не трябваше да бъдат в населените места, защото това предизвика различни отношения. Имаше вариант да бъдат извън населените места. Дали ще бъдат отворен или затворен тип лагер, това е друг въпрос, но извън населените места можеше много по-лесно да се контролира всичко това", заяви Сънински.

"Перифразирано от местните жители, те казват, че се млади хора се движат на групи и това е кошмар за жени с деца. Минавате и виждате група от 4-5 души, и инстинктивно се отдръпвате, независимо какви са им намеренията. Тук очевидно имате една непредсказуема група от хора и как ще реагирате", запита Тодоров.