България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Харалан Александров: Правителството на ПФ едва ли ще се случи

Заявката на Патриотичния фронт е поредната политическа публична заявка, че те са консолидирани и са фактор, обясни той

24.11.2016 | 09:44 Редактор: Ирина Георгиева
Харалан Александров: Правителството на ПФ едва ли ще се случи

"Заявката на Патриотичния фронт, че са готвят да съставят експертно правителство в рамките на този парламент, ако получат мандат, е поредната политическа публична заявка, че те са консолидирани, че са фактор, че са на полето и трябва да бъдат взимани на сериозно. Не мисля, че подобно правителство има шанс в този парламент и вероятно няма да се случи. Показва неразумна смелост".

Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "България сутрин".

Според него "Обединените патриоти" заслужават поздравление за резултата си на президентските избори предвид сложните отношения между Волен Сидеров и Валери Симеонов. 

"В говоренето си в деня на изборите Красимир Каракачанов успяваше да обедини целия спектър от националистическо и патриотично говорене като ту се радикализираше и изостряше, ту беше по-умерен", припомни Александров.

Според него обаче това рязко отместване на Патриотите не променя по никакъв начин относителната реална тежест на големите партии. Много е вероятно да се възпроизведе или дори да се засили доминацията на големите политически партии, посочи Александров и даде за пример БСП, ГЕРБ и ДПС.

"Надявам се в рамките на добрия вкус, патриотична платформа, която да отиде отвъд емоцията, обидата и огорчението, усещането за изоставеност, захвърленост, който мотивира този вид избиратели. Да отидат в сферата на гордостта. Няма нищо лошо да сме горди, че играем хора и ръченици, в това, че развяваме българското знаме. Това го правят всички хора и имаме нужда от такова нещо. Няма по-голяма грешка от това да гледаме пренебрежително, снизходително и обезценяващо на този порив към национална идентичност. Ако този патриотичен спектър стъпи на здравата част, не виждам повод за притеснение. Тревожно е ако изграждаме идентичността си негативно, тоест мразим някой", заяви още социалният антрополог.

По думите му по време на президентските избори ген. Румен Радев е показал стегнато и структуриращо присъствие и се надява да го запази. Според него обаче президентът Росен Плевнелиев е можел да има втори мандат и го определи като великолепен президент, който е бил "очернян, критикуван и безобразно омаскаряван, което е срам за тези, които са го правили".

Запитан дали има потребност от сменя на избирателната система, Александров коментира, че "очевидно е имало някаква потребност от промяна". Тя винаги намира своя говорител, може да не е системен, да не е стандартен - в САЩ беше Доналд Тръмп. а при нас Слави Трифонов, добави той.

Според него рязката поява на Мая Манолова* е здравословен фактор, тъй като тя съчетава популисткия опит като политик, както и много подредените опит.

"Не мисля, че тя може да ампутира природата си, но смятам, че във времето, в което е омбудсман успя да внесе политическата страст за защитата на правата и според мен го прави по един много добър начин", отбеляза Александров.

Няма как дефектите на демокрацията да се лекуват с по-малко демокрация, подчерта той и призова: "Нека дадем шанс на българите да направят своите грешки и да се поучим от тях".

*Припомняме, че на 21 ноември Мая Манолова и сценаристите на "Шоуто на Слави" внесоха законопроект за мажоритарно гласуване. Според омбудсмана резултатите от референдума трябва да бъдат задължителни за политиците.