България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Тодор Кантарджиев: Ваксини с живак у нас не се употребяват

От 2007 година в страните от ЕС такива не се използват, заяви той пред камерата на Bulgaria ON AIR

24.11.2016 | 09:42
Проф. Тодор Кантарджиев: Ваксини с живак у нас не се употребяват

Oт 2007 година в страните от ЕС ваксини с живак не се употребяват, в това число и в България. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Ваксините са лекарствени средства, които представляват антигени, които спомагат за изграждането на защита срещу даден причинител на инфекция. Ваксините доведоха до изчезване на много страшни заболявания. Няма доказателства, че живакът във ваксините предизвиква нещо, но от 2007 в страните от ЕС ваксини с живак не се употребяват", поясни той.

"Още през 2015 години сигнализирахме, че EU VAX съдържа живак над нормата, което не е разрешено за българските деца и ЕС. Тогава Министерството  излезе с изявление, че тези ваксини няма да бъдат поставени на нашите деца", добави председателя на Пациентските организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева и допълни, че органите са тези, които трябва да накажат виновните лица.

Според нея родителите са жертва на политическите напрежения. 

"Има нарушение на законите по начина, по който се доставиха ваксините (бел. ред. от Турция). Едната ваксина, която е против Хепатит Б, не е използвана в страната, а другата, която е използвана, категорични доказателства за нейната безопасност няма, но няма причини за притеснение. Начинът и процедурата, по която бяха доставени тези ваксини, създават сериозна тревога за това как се взимат политическите решение", коментира и бившият здравен министър д-р Мими Виткова по повод нашумялата тема, свързана с турските ваксини и било ли е правилно дарението между България и Турция.

Според нея едно грешно политическо решение е довело до недоверие на хората в здравната система и качеството на продуктите, които се използват. 

"Прокуратурата правилно се сезира и това не бива да се свързва нито с миналите, нито с предстоящите, защото ние сме в перманентни избори", смята д-р Виткова.

По думите на завеждащия детското отделение към Инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров ваксините не са вредни.

"Това, което се прави, се прави за доброто на децата, а не да се прави някакъв бизнес. Хората трябва да са наясно, че ако децата не се ваксинират, ще се разболеят", заяви д-в Мангъров и уточни, че EU VAX е била използвана до 2007 година у нас, а след това употребата й спира заради регулаторни причини, а не защото съдържа токсичен живак.

Той подчерта, че у нас ваксините са задължителни, но на думи. 

"Има нужда от засилване на контрола. Ако задължителните имунизации отпаднат и липсват санкции, каквито трябва да има, ако не е имунизирано детето.. с тези бежанци, чакаме епидемия", заключи д-р Виткова.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма ли? Не знаете за какво говорите!!! Пълни с живак - вежте в родителските групи за аутистични разстройства!!! Сигнализирай за неуместен коментар