България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Когато спортните травми не са извинение

Какво накара шампиона по самбо Марко Косев да излезе на ринга въпреки тежка контузия? Вижте...

21.11.2016 | 10:43 Редактор: Мария Аладжова
Когато спортните травми не са извинение

Най-титулуваният боен самбист в света е българин. Марко Косев е петкратен световен шампион по бойно самбо, два пъти сребърен медалист и три пъти бронзов. Косев може да се похвали и с това, че е трикратен носител на сребро от европейско първенство и също от там с две бронзови отличия, както и носител на световната купа. Но не само визитката на Марко Косев впечатлява. Тези, които го познават добре, знаят че той е скромен, много трудолюбив и упорит.

Шампионският му дух пролича и на последното световно първенство, на което София бе домакин. Марко бе решил да атакува рекордна шеста титла в кариерата си и след това да се оттегли. Намеренията му да сложи край на състезателната си дейност обаче претърпяха неочакван обрат. Марко загуби инфарктно полуфинала си срещу руснака Велмурад Алхасов в зала Арена Армеец, като отстъпи след  1:1. Нашият боец поведе, но руснакът  изравни 20 секунди преди края. По регламент победител е този, който е взел последната точка. 

Мнозина не знаят, че Марко Косев е стиснал зъби и е излязъл на тепиха с много тежка контузия. Щабът на българския боец е знаел за травмата, но са решили да скрият, за да може българинът да пробва да сбъдне мечтата си. Марко не се оправдава с нея за загубата на по-благородното отличие. Напротив - за радост на своите фенове взе решение да се пробва на още едно световно.

Вижте какво разказа той пред камерата на Bulgaria ON AIR в интервю на Десислава Джерманска: