България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Димитров: От ПФ искат да заявят по-устойчиво място в парламента

Политологът коментира пред Bulgaria ON AIR какво би станало, ако една от политическите сили не се откаже от мандата

17.11.2016 | 08:44 Редактор: Луиза Божинова
Димитър Димитров: От ПФ искат да заявят по-устойчиво място в парламента

Ясно е, че ще имаме служебно правителство, след като повечето политически сили заявиха, че ще се откажат от мандата, който ще им бъде връчен от президента Росен Плевнелиев след консултациите, които започват днес. Какво би станало обаче, ако една от политическите сили не се откаже от мандата? От Патриотичния фронт, като че ли не са дали еднозначен отговор.

Според изборния експерт Димитър Димитров Патриотите искат да заявят по-устойчиво място и ако вземат мандат да разговарят с лидерите, да се чувстват достатъчно водеща парламентарна група.

"Не мисля, че това ще успее, но пък ще даде техническо време по-дълго да се обсъжда как би изглеждал кабинет, който ще бъде назначен от единия президент, а след това подкрепен от другия държавен глава", коментира политологът в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Димитров каза, че  във всички предходни избори от 2009 година насам, премиерът Бойко Борисов е имал предимството да бъда от страната на по-популистичното говорене, а в момента е от обратната страна.

"Срещу него идва една вълна от популизъм, която го поставя в защитна позиция. С аргументите – магистрали, саниране, минимална заплата, е много трудно да се удържи тази вълна", подчерта Димитров в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

На въпрос дали ще видим нов политически месия на един предсрочен парламентарен вот, Димитров отговори: "Най-малко една много голяма заявка - Слави Трифонов."

Що се отнася до Веселин Марешки експертът посочи, че със своите 400 хил. гласа той е достигнал известен таван, такъв дял обаче би му стигнал и за бъдещ парламент.

Целия разговор вижте във видеото: