България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Красимир Гаджоков след избора на ген. Радев: Това е протестен вот!

Българите зад граница можеха да решат изхода за Референдума,смята той

14.11.2016 | 08:19 Редактор: Ирина Георгиева
Красимир Гаджоков след избора на ген. Радев: Това е протестен вот!

Всички българи, които са искали да упражнят правото си на глас на балотажа в Канада, са успели. Въпреки това активността е била доста по-ниска от тази на първи тур и по-голяма спрямо предишни президентски избори. Сега на втори тур са гласували 2/3 от хората, които са отишли на първи.

Това съобщи Красимир Гаджоков за Bulgaria ON AIR на живо по Skype от Торонто.

Според него проблемът е, че българите в чужбина са можели да решат изхода за Референдума. Той припомни, че става въпрос само за 12 000 гласа, а много хора зад граница на първи тур не успяха да упражнят правото си на глас. По думите му може да се каже, че това е най-голямата загуба.

"Това, че за пореден път Референдумът не успява да стане валиден, обезкуражава хората, а ако те загубят вярата си, че и чрез него не могат да повлияят на българската политическа система", попита Гаджоков.

Запитан какви са настроенията след избора на ген. Румен Радев за нов държавен глава, той отговори, че "чувствата са, че изборът е бил невъзможен и никой не иска този човек, въпреки че и на първи, и на втори тур в Торонто, печели Радев".

"В чужбина, откакто съществува партия ГЕРБ, тя винаги е печелила с огромно предимство като изключим гласовете от Турция - говоря за парламентарни избори, защото преди сегашните ГЕРБ имат само едни президентски избори през 2011 г. Винаги ГЕРБ е печелила парламентарните избори с огромно мнозинство. През 2009 г. ГЕРБ има 22% извън Турция, БСП има 2%. Това е 10 пъти повече. През 2011 г.  ГЕРБ има 21% извън Турция, БСП има 4%, което е 5 пъти повече за ГЕРБ. През 2014 г. ГЕРБ имат 28% извън Турция, БСП има 2%, което е 14 пъти повече за ГЕРБ. Изведнъж българите в чужбина, за които знам в Англия и Канада, гласуват за кандидата на БСП", анализира Гаджоков.

По думите му това е абсолютно протестен вот.

Определено влизаме в политическа криза, прогнозира българинът зад граница. Според него на хоризонта не се вижда партия, която има явно мнозинство, вижда се политическа нестабилност, задават се избори и неща, които не очакваме.