България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолог преди балотажа: Радев води на Цачева с 10%

Борисов има два варианта - бърза оставка или опит за нов кабинет, посочи Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" пред Bulgaria ON AIR

11.11.2016 | 09:34 Редактор: Тодор Петров
Социолог преди балотажа: Радев води на Цачева с 10%

На този етап Румен Радев води с 55% на 45 % пред Цецка Цачева. Това обяви в "България сутрин" изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

"Във вторник и сряда проведохме сондаж сред 867 души в страната. От тази година се включва и квадратчето "Не подкрепям никого".  Разпределението на гласове става  51% за Радев, 40% Цачева и 9% за "Не подкрепям никого". Това са моментни нагласи преди снощния дебат", уточни представителят на социологическата агенция, с която Bulgaria ON AIR има партньорски отношения. 

Първан Симеонов е на мнение, че предстои един от най-интересните балотажи, които сме виждали. По думите му повечето избирателите вече имат изградени нагласи и предпочитания, а дебатите не променят особено мнението на хората.

Запитан за бъдещето на политическата сцена, ако Цачева загуби изборите, а правителството подаде оставка, той отговори:

Има две логики пред Бойко Борисов - бърза оставка и нови избори или опит да направи втори кабинет. Ще има много призиви във втората посока. При нови избори Борисов може да съхрани политическия капитал, възползвайки се от липсата на пълна готовност във Веселин Марешки и Слави Трифонов

Според социолога, ако Борисов остане в парламента, то той може да разчита на участие на патриотите в него. Може да отговори на очакванията на хората за стабилност.

Първан Симеоново е на мнение, че Реформаторският блок е в сметките, защото и двамата кандидати се обръщат към хората от обединението. Според него в РБ има електорален резерв, но той е с превес за Цачева. 

Социолът посочи, че ген. Радев има потенциал в гласовете на Татяна Дончева и Ивайло Калфин - левите избиратели. По думите му гласовете на ДСБ няма да отидат за Цачева, докато тя ще получи по-голямата част от тези на Трайчо Трайков. 

"При Марешки нещата са на кантар, а при патриотите има припокриване с посланията на Радев. ДПС са по-скоро към Радев. ДОСТ вече заяви подкрепа за Цачева", каза още Първан Симеонов.