България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първан Симеонов: Управляващите подцениха ситуацията

Дори и БСП да изгубят балотажа са в изгодна позиция, заяви той за Bulgaria ON AIR

07.11.2016 | 09:19 Редактор: Ирина Георгиева
Първан Симеонов: Управляващите подцениха ситуацията

"Със съотношение близо 3 пункта имаме водеща позиция на генерал Румен Радев. По всичко личи, че за него са гласували над 848 000, а за Цецка Цачева - малко над 700 000 гласа към този момент. Тези резултати се изчисляват на 55% избирателна активност, което е около 3,8 млн. гласували българи."

Това отчете Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" в предаването "България сутрин".

По думите му обаче действителните гласове ще са по-малко, защото винаги има между 200 и 300 хил. невалидни гласове. Приемаме, че около 3,5 млн. са действителните гласове, пресметна той.

Красимир Каракачанов е получил 15,4 на сто от подкрепата, докато Веселин Марешки е с над 11%. Интересна е конфигурацията Трайчо Трайков и Пламен Орешарски, които се броят на 6 на сто, добави социологът. 

"От гледна точка преди първия тур, очевидното предимство е за Румен Радев, а просто защото има повече формации по терена, които излъчват протестност спрямо властта поведение, повече леви кандидати. Проучванията сочат, че гласовете се причисляват към Румен Радев. Факт е, че това е при равни други условия и ситуация, че партиите нищо друго не казват", добави той.

Според социолога управляващите са подценили ситуацията и са допуснали поредица от грешки. В момента ГЕРБ ще търсят кой е виновен вътре в своите редици, смята той.

"Зад задължителното гласуване може би се криеше идеята на ГЕРБ за някакъв бонус, защото на теория се получава да олекнат БСП и ДПС, но не се получи", коментира още той.

По думите му постижимо е обаче на балотажа да се обърнат резултатите.

Това, което се случва с БСП е шеметно, подчерта Симеонов и припомни как лидерът Корнелия Нинова отвори няколко фронта при избора на ген. Радев за кандидат-президент - в партията си, срещу Бойко Борисов, срещу Георги Първанов, срещу Сергей Станишев. 

Дори и да изгубят балотажа са в изгодна позиция, заяви Симеонов.

В РБ сега ще има трусове, прогнозира социологът, но добави, че формулата Трайков е била ефективна. Според него това, което се случва в РБ, не може да бъде предпоставка за предсрочни парламентарни избори, а за вътрешни трусове. 

Очаква сериозна роля на "Обединените патриоти", смята Симеонов. По думите му вчера са се наблюдавали много силни протестни настроения. 

"Колегите политолози сигурно ще ги нарекат популистки и това е терминът. В медийния дискурс тази дума има друго значение и заради това ще се въздържа от нея. Видяхме и го в резултата на Веселин Марешки. Точно в тази писта е и Референдума", заяви той.

По думите му изводът е, че хората харесват и свикват с референдумите. Според него вчерашният показва огромен успех на Слави Трифонов и неговите хора. Трифонов е най-голямото ново политическо нещо по терена. Не знам дали ще стане партийно, коментира още Симеонов.