България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как гласуваха българите зад граница?

Провалили ли се гласуването на гражданите в чужбина?

07.11.2016 | 08:43
Как гласуваха българите зад граница?

В Цюрих отбелязахме абсолютен рекорд. През 2014 година гласувалите бяха 473 гласували. Сега имаме 548 гласували. Невероятен пробив. Това каза в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR българинът в Швейцария Димитър Иванов.

По думите му почти във всички секции в Швейцария има увеличение на гласуването, но това важи и за Австралия и Великобритания.

"По цял свят имаме активност на българските граждани. Част съм от мрежа с над 350 координатори, участници в секционните избирателни комисии и получаваме информацията преди ЦИК. Изборната активност надвишава тази на парламентарните избори. Това е абсолютен феномен", каза още Иванов.

Той отбеляза, че и зад граница е имало опашки.

Според него е крайно време българските институции и ЦИК да включат българските гражданите в чужбина в законодателния процес.

"Трябва да се направи избор на национален съвет на българските граждани по света, за да може 1млн. български граждани в чужбина да излъчим наши представители, съветници, общественици. Трябва нашето мнение да се чуе", категоричен е Иванов.

Той каза още, че това е част от Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, която е държавен документ, приета преди 2 години и половина. 

"Правителството на Борисов е крайно време да приеме, че този документ съществува", заключи българинът в Швейцария Димитър Иванов.