България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сълзи на финала...ще падне ли отново кабинетът на Борисов?

Има една тенденция и тя е, че ГЕРБ губи, заяви в "България сутрин" политологът Христо Панчугов

11.11.2016 | 09:09
Сълзи на финала...ще падне ли отново кабинетът на Борисов?

Дебатът между Цецка Цачева и Румен Радев доста закъсня. Очаквах през тази седмица да видя доста по-усилени послания, които са насочени към мотивиране на гласоподавателите на ГЕРБ. Видяхме много от същото - същите политически клишета от Цачева и същото желание на Радев да стане президент. Снощният дебат се случва само 2 дни преди изборите и има една тенденция - ГЕРБ губи.

Това посочи в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Христо Панчугов. По думите му дебатът е донесъл повече на ген. Радев.

Според социолога Юлий Павлов дебатът е потвърдил, че и двамата кандидати са неподготвени. 

"За Радев е ясно, той е външен за политиката. Неговата неподготвеност е обяснима. Не е ясно защо обаче Цачева не е подготвена", допълни Павлов. 

Той каза още, че в България има протестен вот, защото ГЕРБ може да е най-голямата партия, но и съпротивата расте.

Панчугов посочи, че ГЕРБ продължават да правят грешки и вместо да се опитат да намерят нещо, което да мотивира избирателите, те подхващат темата за бившите комунисти срещу тези, които искат евроатлантическа ориентация.

"Не кандидатурата на Цачева е грешката,  а това, че късно я показаха. Втората грешка е, че не я подготвиха и третата е, че Борисов има погрешно убеждение, че управлява първата политическа сила. Тази заблуда му изигра лоша игра. Управлява не първата политическа сила, а тази, която успее да намери съюзници. Със заявката си за оставка Борисов подсили протестния вот", обясни Павлов.

Социологът смята, че протестният вот ще се раздели между Веселин Марешки и Слави Трифонов. Той допълни, че шоуменът ще мине 4%, а Марешки ще трябва да се бори, за да мине бариерата.

"Едната личност трябва да успее да се визуализира чрез политически послания и да събере хора, които да съберат доверие, че могат да управляват, са две съвсем различни неща. Проблемът е тактическата изгода на ГЕРБ да сменят политическата система, използвайте популярността на референдума. Ако видим оставка и парламент, който приеме нова система, то той ще изглежда по съвсем различен начин", заяви политологът и допълни, че РБ нямат политическа цел и трудно може да се определи тяхната роля.
 
Според социолога Юлий Павлов надценяваме вота на първия тур.