България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глас зад граница - ще има ли хаос на балотажа?

На първи тур секционните комисии в Швейцария чакаха между 6 и 8 часа обратна връзка от ЦИК, каза Димитър Иванов пред Bulgaria ON AIR

11.11.2016 | 08:49 Редактор: Луиза Божинова
Глас зад граница - ще има ли хаос на балотажа?

На първия тур на президентските избори секционните избирателни комисии в Швейцария бяха принудени, след като сканираха и подадоха по комуникационния канал протоколите и изборните списъци, да чакат между 6, 8 и повече часа преди да получат обратна връзка от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това отношение е изключително разочароващо.

Това каза Димитър Иванов в скайп връзка от Цюрих в предаването "България сутрин".

"Затова предложихме в писмо до ЦИК вчера да се подобри работата, като се създаде една неформална координационна група, с малко представители на мрежата от доброволци и участници в секционните комисии и ЦИК, "Информационно обслужване", посочи Иванов.

Целта на предложението е да може да се обобщават в движение резултатите от първите изпратени протоколи от Австралия, Нова Зеландия и Азия, да се идентифицират критичните места, където може да се допуснат грешки от преуморените комисии и да се връща този фийдбек обратно на комисиите в Европа и в САЩ.

На въпрос какво смятат да предприемат, ако не бъдат взети мерки, Иванов е категоричен, че няма да се оставят да бъдат задържани излишно във времето от 00:00 до 08:00 часа сутринта.

"Просто сутринта ще отворим имейлите си, ще видим дали има някакви забележки и едва тогава ще започнем да коригираме и отстраняваме. Това може да доведе до забавяне от няколко часа или един-два дни", коментира той пред Bulgaria ONA AIR.

Целия разговор вижте във видеото: