България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Кой и защо задуши гласуването зад граница?

Разговор по темата с Иво Мирчев от "Гласуване без граници" и изборния наблюдател Стоил Стоилов в "България сутрин"

08.11.2016 | 07:51 Редактор: Тодор Петров
Кой и защо задуши гласуването зад граница?

На изборите в неделя бе отчетен рекорден брой гласове на българи, живеещи в чужбина. Въпреки масовия вот на доста места имаше дълги опашки и проблеми, а много хора не успяха да дадат своя глас.

Иво Мирчев от инициативния комитет "Гласуване без граници" каза в "България сутрин", че до проблемите се е стигнало, защото българските партии нямат интерес сънародниците ни в чужбина да гласуват. 

"Не могат да ги контролират. Не могат да купят техните гласове и да предвидят как ще гласуват. Тези хора искат нещата тук да се оправят и техните гласове са логични. Големите партии бутат текстовете в Изборния кодекс в своя полза", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов посочи, че гласуването зад граница не е толкова елементарен въпрос и попита дали всички българи в чужбина следва да имат еднакви права. 

"Това е проблем, тъй като се произвежда власт от чужда правна територия - от хора, които невинаги носят последствията от избраната от тях власт. Трябва да се върви към създаване на консулски избирателни списъци, за да се планира логистиката на този процес. Една секция с повече от 700 души не е ефективна", каза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Иво Мирчев е на мнение, че електронното гласуване е в процес на въвеждане и това е причината да наблюдаваме едни от последните опашки на избори

"В България много хора не гласуват и не се интересуват кой ще управлява. В Лондон и Брюксел имаше опашки от хора, на които им пука. Има нужда технологично да се решат определени въпроси по електронното гласуване", каза още Мирчев и добави, че най-лесният начин да се дискредитира то е да бъде пуснато веднага.

Събеседникът му Стоил Стоилов призна, че не е привърженик на масовото въвеждане на електронно гласуване, защото то няма достатъчно сигурност. 

"Но за българите зад граница то би могло да бъде решение за включване на тези гласове", подчерта той.