България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой и защо задуши гласуването зад граница?

Разговор по темата с Иво Мирчев от "Гласуване без граници" и изборния наблюдател Стоил Стоилов в "България сутрин"

08.11.2016 | 07:51 Редактор: Тодор Петров
Кой и защо задуши гласуването зад граница?

На изборите в неделя бе отчетен рекорден брой гласове на българи, живеещи в чужбина. Въпреки масовия вот на доста места имаше дълги опашки и проблеми, а много хора не успяха да дадат своя глас.

Иво Мирчев от инициативния комитет "Гласуване без граници" каза в "България сутрин", че до проблемите се е стигнало, защото българските партии нямат интерес сънародниците ни в чужбина да гласуват. 

"Не могат да ги контролират. Не могат да купят техните гласове и да предвидят как ще гласуват. Тези хора искат нещата тук да се оправят и техните гласове са логични. Големите партии бутат текстовете в Изборния кодекс в своя полза", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов посочи, че гласуването зад граница не е толкова елементарен въпрос и попита дали всички българи в чужбина следва да имат еднакви права. 

"Това е проблем, тъй като се произвежда власт от чужда правна територия - от хора, които невинаги носят последствията от избраната от тях власт. Трябва да се върви към създаване на консулски избирателни списъци, за да се планира логистиката на този процес. Една секция с повече от 700 души не е ефективна", каза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Иво Мирчев е на мнение, че електронното гласуване е в процес на въвеждане и това е причината да наблюдаваме едни от последните опашки на избори

"В България много хора не гласуват и не се интересуват кой ще управлява. В Лондон и Брюксел имаше опашки от хора, на които им пука. Има нужда технологично да се решат определени въпроси по електронното гласуване", каза още Мирчев и добави, че най-лесният начин да се дискредитира то е да бъде пуснато веднага.

Събеседникът му Стоил Стоилов призна, че не е привърженик на масовото въвеждане на електронно гласуване, защото то няма достатъчно сигурност. 

"Но за българите зад граница то би могло да бъде решение за включване на тези гласове", подчерта той.

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
tralala1955@abv.bg
преди 7 години
Да, виновни са ЦИК и всички, които ни обясняваха до последно, че няма проблем в чужбина да гласуваш без регистрация! И ни излъгаха умишлено, защото знаеха, че при това обяснение и при правилото, че секция се открива при поне 60 регистрирали се, ще се открият малко секции - толкова, колкото да отговарят на бройката на регистриралите се по интернет! А хората желаеха да гласуват, но това нямаше как да се случи, защото процесът бе много бавен - попълваш 2 декларации с лични данни и после вътре комисията ти записва тези лични данни на ръка в 2 отделни тефтера - за президент и за референдум. Ако бяха обяснили, че който иска да гласува трябва да се регистрира задължително по интернет с личните си данни, всеки щеше да може да гласува, защото броят на секциите щеше да е достатъчен и на база на регистрацията по интернет щеше да има готови принтирани списъци с имена и лични данни като в БГ, и всичко щеше да върви бързо и гладко! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Lili_Dimitrova
преди 7 години
Кой е този Стоилов за да ми забрани да гласувам ,как така ще казва; ти ще гласуваш ,а ти няма да гласуваш , с какво право, нито сме съдени, нито сме купени, на нас не ни се дават пари за да гласуваме ... Не забравяйте че нашето семейства живеят там в Родината .... Страх ли ви е от нас и защо?Защото виждаме истината ли ? Сигнализирай за неуместен коментар