България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще върнат ли реформаторите Цачева в играта?

В студиото на "България сутрин" говорят зам.-председателят на СДС Румен Христов, председателят на БНД доц. Борислав Великов и зам.-председателят на ДБГ Настимир Ананиев

08.11.2016 | 08:37
Ще върнат ли реформаторите Цачева в играта?

Разговорите между Реформаторския блок и Цецка Цачева бяха съвсем нормални и коалиционни. Няма нищо по-естествено от партньори в коалиция и партньори в семейството на Европейската народна партия да дискутират. Три са нещата, които бяха поставени - засилената охрана на границата, съдебната реформа и третото е да харчим толкова, колкото събираме.

Това обясни в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR зам.-председателят на СДС Румен Христов.

По думите на зам.-председателя на ДБГ Настимир Ананиев съдебната реформа е процес, който върви през времето.

"Цачева обяви завършване на етапа. Декември месец предложихме 10 неща, които искахме да влязат в промените на съдебната реформа, 9 бяха одобрени. Проблемът в съдебната реформа е, че всичко се случва със закъснение", уточни Ананиев.

Според председателя на БНД доц. Борислав Великов на заседанието на РБ Трайчо Трайков е казал, че не би подкрепил ген. Радев. 

"Трябва да подкрепим мощно Цецка Цачева и на терен. Трябва да има по-добро взаимодействие с колегите от ГЕРБ. Искам да призова Бойко Борисов, независимо какви ще бъдат резултатите в неделя, да преосмисли оставката си. Повечето хора не искат предсрочни избори, това няма да е полезно за страната", категоричен е гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Румен Христов каза още, че в момента се обсъжда бюджетът и той блокира, ако Борисов хвърли оставка. 

"Това не е добре за икономиката, за социалните сфери и други, които имат нужда от бюджетни разходи. При оставка вероятно Росен Плевнелиев ще назначи служебно правителство и ако има избори за редовно правителство юни месец, то ще бъде четвъртото правителство за 8-9 месеца. Какво става с икономиката?", запита зам.-председателят на СДС.

Христов добави, че след балотажа ще стане ясно разпада ли се синьото единство. 

"Радан Кънев трудно ще обясни защо няма да подкрепи десния кандидат. Какво ще стане с РБ не е толкова важно, колкото бъдещето на България", категоричен е зам.-председателят на СДС.

Ананиев посочи, че ако не се подкрепи десният кандидат, това е подкрепа за левия. Според него десният кандидат трябва да спечели, тъй като евроатлантическата ориентация на страната трябва да се запази.

"Кънев и ДСБ ги разделям. Много хора харесват единството на РБ. Неуспешният му опит да стане лидер на РБ се излива в едни такива изявления и цепления", допълни Ананиев, а доц. Великов призова Радан Кънев поне до неделя да бъдат заедно в подкрепа на десния кандидат. 

Председателят на БНД обясни, че в РБ има 6 парламентарни групи, от тях една още преди година се е обявила в опозиция.

"Стабилни сме като формация. Обръщам се към всички десни избиратели да гласуват, защото тук не избираме лице, а посока на България", заключи зам.-председателят на СДС Румен Христов.