fallback

Кой и защо задуши гласуването зад граница?

Разговор по темата с Иво Мирчев от "Гласуване без граници" и изборния наблюдател Стоил Стоилов в "България сутрин"

08.11.2016 | 07:51 Автор: Тодор Петров

На изборите в неделя бе отчетен рекорден брой гласове на българи, живеещи в чужбина. Въпреки масовия вот на доста места имаше дълги опашки и проблеми, а много хора не успяха да дадат своя глас.

Иво Мирчев от инициативния комитет "Гласуване без граници" каза в "България сутрин", че до проблемите се е стигнало, защото българските партии нямат интерес сънародниците ни в чужбина да гласуват. 

"Не могат да ги контролират. Не могат да купят техните гласове и да предвидят как ще гласуват. Тези хора искат нещата тук да се оправят и техните гласове са логични. Големите партии бутат текстовете в Изборния кодекс в своя полза", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов посочи, че гласуването зад граница не е толкова елементарен въпрос и попита дали всички българи в чужбина следва да имат еднакви права. 

"Това е проблем, тъй като се произвежда власт от чужда правна територия - от хора, които невинаги носят последствията от избраната от тях власт. Трябва да се върви към създаване на консулски избирателни списъци, за да се планира логистиката на този процес. Една секция с повече от 700 души не е ефективна", каза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Иво Мирчев е на мнение, че електронното гласуване е в процес на въвеждане и това е причината да наблюдаваме едни от последните опашки на избори. 

"В България много хора не гласуват и не се интересуват кой ще управлява. В Лондон и Брюксел имаше опашки от хора, на които им пука. Има нужда технологично да се решат определени въпроси по електронното гласуване", каза още Мирчев и добави, че най-лесният начин да се дискредитира то е да бъде пуснато веднага.

Събеседникът му Стоил Стоилов призна, че не е привърженик на масовото въвеждане на електронно гласуване, защото то няма достатъчно сигурност. 

"Но за българите зад граница то би могло да бъде решение за включване на тези гласове", подчерта той.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback