България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Радков: Нямаше достатъчно яснота за кандидат-президентите

Резултатите не са най-добрите, смята той

07.11.2016 | 11:03 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Радков: Нямаше достатъчно яснота за кандидат-президентите

Нямаше достатъчно яснота за кандидатите за президент - кой с какъв интелектуален потенциал разполага, за да знаем евентуално какъв управляващ ще бъде. Това заяви председателят на МЕНСА - България Христо Радков в "България сутрин".

"Моето лично мнение като гласоподавател като изключим първите двама, които взеха електората на партиите, които представляват, твърдият електорат, резултатите може би не са най-добрите, които може да очаквам", посочи той.

Радков обясни, че самият факт, че третият по събрани е гласове "свири на една струна за етнически разногласия и ни плашат с бежанци", не е хубаво. Той поясни, че също не иска бежанци, но и начинът не е с насаждане на етническа омраза.

"Не може от 26 години, ние имахме проблем с българо-мохамеданите, сега имаме проблем с бежанците, а утре може би ще имаме проблем с други, които идват тук и са срещу българите", коментира той.

Председателят на МЕНСА смята, че не може в една надпревара, в която са ясни първите двама, да има 21 участници, на които не могат да се запомнят имената. "За някои нямах представа кои са, а това са кандидати за президент - за най-високия пост", заяви той. 

Според Радков не може кандидатите за президент да идват от нищото и трябва да се промени нещо - да има някакъв праг, ценз.

"Нямахме програми, а една огромна палитра от хора, които пожелаваха нещо", заяви той.

"Моето лично предложение би било гласуващите за каквото и да е в България за политически фигури, също да имат минимален ценз и поне да разбират български език, защото когато избираме който и да е политик трябва да знаем какво казват", добави още Радков.