България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Емил Коен: Референдумът беше зле замислен и изпълнен - може да доведе до лоши последици

Умишлено нямаше дебат по тези три въпроса, смята Валентина Василева

07.11.2016 | 10:16 Редактор: Ирина Георгиева
Емил Коен: Референдумът беше зле замислен и изпълнен - може да доведе до лоши последици

"Най-големият извод е, че не се оказаха правилни прогнозите, че най-вероятно няма да има голяма активност на референдума и ясният знак към политиците и политическият елит, че хората искат промяна. Още повече виждате с каква огромна разлика води отговорът "да" пред "не" и на трите въпроса."

Това изтъкна Валентина Василева, ЕНП в предаването "България сутрин".

След като се преброят гласовете в чужбина малката разлика може да бъде стопена и с това референдумът да стане валиден, добави от своя страна Емил Коен (ЕНП). Той поясни, че сега допитването не изпълнява изискванията на закона и не може да задължи НС да приеме закони трите положителни отговора

Референдумите са ядреното оръжие на демокрацията, подчерта Коен и добави: "Референдумът е средство, може да бъде добро или лошо, както с един нож можем да отрежем динята, а и можем да убием някого."

Този референдум беше много лошо средство, смята той. Според него допитването е било зле замислено, лошо изпълнено и може да доведе до лоши последици.

"Големите партии се боят от това хората да не прекроят подреждането на листата", коментира той.

Нямаше умишлено дебат по тези три въпроса, смята Василева.

"За мен голeмият печеливш от този референдум е българският народ и мисля, че дебатът тепърва започва. Мисля, че високата активност на толкова българи, а дори и в чужбина, е знак на събуждане, че хората искат промяна и че те ще бъдат едни активни граждани", коментира тя.

"Слави Трифонов и Веселин Марешки събират около милион гласа, което е една взривна сила, която е настроения негативно - "трябва да изметем, не трябва на малки стъпки и подобни". Пред лицето на един нов Бареков сме с всичките му безумия, който обаче по-умен, който ще има по-добра финансова подкрепа от заинтересовани сили и ще възбуди още по-силни под формата на натиск системни страсти. Вид популизъм, който може да ни доведе до много лоши неща", добави Коен.

Той се надява референдумът да не мине пред закона, за да може НС да има поле да има намери по-приемливи решения.