България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Председател на СИК: Наблюдавах грешки при обработването на протоколите

IT специалистите често бъркаха, може би заради умора, обясни тя

07.11.2016 | 07:59 Редактор: Ирина Георгиева
Председател на СИК: Наблюдавах грешки при обработването на протоколите

"Изборният процес премина спокойно, а гласоподавателите бяха достатъчно търпеливи. Пред секциите имаше опашки, но всички успяха да гласуват - както за Националния референдум, така и за Президент и вицепрезидент."

Това коментира председателят на СИК 46 Община Витоша във II училище за предаването "България сутрин".

По думите й преброяването от големите секции ги е забавило малко, но са стигнали в зала "Универсиада" около 1:00 часа. От тогава досега са обработвали протоколите. В зала "Арена Армеец" беше по същия начин миналата година, организацията е по същия начин, коментира жената.

"Много ми се иска да задам въпроса, "защо след като чувалите с бюлетините - валидни, невалидни, използвани, неизползвани, то членовете на СИК се налага през цялото време да носят със себе си докато стигнат до IT-титата, където са им нужни само двата протокола от изборния ден", запита тя.

Друг председател на СИК от район "Витоша" отчете, че е наблюдавала грешки при обработването на протоколите, "а IT специалистите често бъркаха, може би са и били изморени". Тя е чула за поне 5 сгрешени протокола за половин час.

"В нашия протокол бяхме написали 146 гласа, след което те го бяха направили на 145 и това ни костваше час и половина - трябваше да се върнем и да се наредим на една дълга опашка, да бъдем поправени, да бъде установено, че не сме сбъркали, да се върнем отново при IT специалиста, да ни издаде едни протоколи, да се върнем в РИК и това вече около 2 часа и половина, за да излезем в 7:30 дружно от зала "Универсиада", разказа тя.

Според нея зала "Универсиада" не е най-правилното място за преброяване на гласовете.

"Тясно, задушно беше вътре, хората бяха като натъпкани. В зала "Арена Армеец" беше по-обширно, макар че миналата година постояхме доста повече. Тоалетните бяха изключително мръсни. Не намерихме чистачка. Половината нямаха и течаща вода", коментира жената.

Имаше осигурена храна, а чай и кафе се предлагаше непрекъснато, потвърдиха председателите.

"Нещо, което не е организирано е ето, че изборите свършиха, а ние седим и очакваме да бъдем транспортирани до район Витоша, където е задължение да го направят. Въпреки че сме една огромна група там, микробусчета няма", добавиха те.