България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изборният ден за българите в САЩ - добре организиран, с висока активност

Проф. Христофор Караджов коментира как са гласували сънародниците ни в Америка пред Bulgaria ON AIR

07.11.2016 | 07:24 Редактор: Луиза Божинова
Изборният ден за българите в САЩ - добре организиран, с висока активност

Доколкото видях в секциите в Лос Анджелис и в Ориндж Каути всичко беше много добре организирано. В Ориндж Каунти имаше нещо като 160 души гласували до осем часа вечерта, при положение че на референдума миналата година бяха гласували 80 души в същата секция. А в консулството в Лос Анджелис гласуваха над 200 души, много повече, отколкото миналата година.

Това каза в предаването "България сутрин" проф. Христофор Караджов, българин живеещ в Калифорния, във връзка с това как е преминал изборният ден за българите в Америка. По думите му единствените опашки са били по обяд, между 11 и 12 часа.

"Процедурата не е най-лесната, но според мен върши работа и беше добре организирана и най-вече, защото имаше разкрити толкова секции, от колкото имаше нужда", коментира Караджов.

Той смята, че секции трябва да има на много места и трябва да се улесни гласуването.

"Мен лично ме изненада това, че има такава активност. Може би това се дължи на и промените в начина на избиране, всички тези опити да се наложат ограничения. Това активизира и настрои хората да участват и да внимават повече. Може би комбинацията на президентски избори с референдум също предизвика голям интерес", заключи проф. Караджов.