България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Джобен фестивал - възможност да поберете изкуството в джоба си

Повече за събитието от организатора Светослав Николов, режисьора Стефан Литвин и актьорa Янко Велков в ефира на Bulgaria ON AIR

04.11.2016 | 09:59 Редактор: Тодор Петров
Джобен фестивал - възможност да поберете изкуството в джоба си

Между 4 и 6 ноември за четвърта поредна година в София ще се проведе Джобен фестивал. Това е девето издание на арт събитието, а стартът е днес от 19:00 часа на ул. "Цар Симеон" 48 в ателие "Пластелин". 

ова е фестивал за кратките форми в изкуството - представления и филми до 30 мин, а за приложните изкуства - до 5 обекта. За една вечер всеки зрител може да види по малко от всяко изкуство", разясни в "България сутрин" Светослав Николов, директор на Джобния фестивал.

Идеята за организирането на подобно събитие идва след негово театрално представление, което се получава около 20 минути. Светослав Николов пуска обявата за първия фестивал и остава приятно изненадат, че много хора искат да представят своите продукти. 

"Все повече хора предпочитат тези места, защото там има уют. Артистът е точно до теб, а след това можете да изпиете по чаша вино. Всеки има нужда от малко изкуство и да се зареди с нещо положително", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Режисьорът Стефан Литвин ще представи своя дипломен филм "Излез извън кадъра". Творецът споделя, че фестивалът е колаборация от кино, театър и други аудиовизуални изкуства. 

"Най-важни са хората и екипът. С малко хора и сплотен екип се правят чудеса. Моят филм е 24 минути. Историята трябва да е максимално концентрирана, а типажите да са ясни", каза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Янко Велков-Янец от Ателие Пластелин сподели, че е много трудно за свободното пространство да уцелее. "Даваме въздух за всякакви творци там да се случват неща, за които те са мечтали да се случат. Фестивалът е един празник", посочи актьорът.