Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Чапкънов-Чапа: Думата култура е зачеркната с две черти, изчезнала е!

Политиката е далеч от нашите проблеми, каза големият български скулптор пред Bulgaria ON AIR

11.10.2016 | 20:35 Редактор: Луиза Божинова
Георги Чапкънов-Чапа: Думата култура е зачеркната с две черти, изчезнала е!

В последно време освен с политика и дивотии никой с нищо друго не се занимава. Това мен ме огорчава дълбоко. Думата култура е зачеркната с две черти, не с една. Тя е изчезнала от речника на всички, никой не я употребява. Да не говорим пък за изкуството.

Това каза големият български скулптор Георги Чапкънов-Чапа в интервю за Ганиела Ангелова, излъчено в предаването "Денят ON AIR".

"Политиката е толкова далеч от нашите проблеми. Това са хора, които гледат само гювеча, нищо друго. Да са на върха, докато България се свърши", коментира още той. "Три пъти са ме канили да ставам депутат и съм отказвал. Не мога да бъда такъв, не ставам за тази работа."

Чапа сподели, че му е най-мъчно за това, че сега децата му стоят в България и "не искат, и те като него, да отидат някъде". Георги Чапкънов не скри, че тъгува и за жена си - Снежа.

По думите на големия скулптор не е вярно, че в тъгата се раждат най-хубавите произведения на изкуството. "Човекът на изкуството забелязва тези неща, които друг не ги вижда", поясни той пред Bulgaria ON AIR.

Чапа посъветва младите хора, които искат да се занимават с изкуство в България, да не пропускат тази възможност. "Щом имате желание - изпълнете го! Бъдете така силни, защото после ще бъдете и щастливи повече от останалите", заключи той.