Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тони Николов: Георги Марков е автор-жертва, платил е цената на свободата с живота си!

Главният редактор на портал "Култура" за живота и творчеството на големия писател пред Bulgaria ON AIR

22.09.2016 | 20:22 Редактор: Луиза Божинова
Тони Николов: Георги Марков е автор-жертва, платил е цената на свободата с живота си!

Във времената до 1989 година Георги Марков е една от жертвите. Това е човекът, който е избрал пътя да изостави родината си, кариерата, успеха и да емигрира. Той е бил принуден да го направи. В своите "Задочни репортажи" Георги Марков обяснява какво не му е стигало - усещането за свобода.

Това каза главният редактор на портал "Култура" Тони Николов в предаването "Денят ON AIR" за живота и творчеството на големия български писател и публицист Георги Марков.

"Георги Марков е автор-жертва. Човек, който заплаща свободата, за това, което говори", настоя Николов. "Марков разгневява Тодор Живков с текстове от "Задочни репортажи", на символичната дата 7 септември писателят е убит под моста "Ватерло", издъхва на 11 септември в лондонска болница, въпреки че продължават да се разказват легенди, че това не е убийство", разказа философът в ефир.

Тони Николов каза още, че в момента има инициатива, целяща на лобното място на Марков да бъде поставен плоча в негова памет.

В студиото беше показан и сборникът "Ходене по мъките на българина" с непубликувани досега текстове на българския писател.

По отношение на днешния празник Тони Николов посочи, че до 1989 година датата 22 септември 1908 г. не е означавала абсолютно нищо, тъй като е била забранявана. "Това за мене е една преоткрита дата", заяви Николов. Той изтъкна, че забраняването на датата много добре свидетелства, че "ние не сме били независими като историческа общност."

"Българите трябва сами да държат живота си в ръце. Това означава да си независим. Сам да решаваш съдбата си", коментира Николов. "Свободата на словото е гаранция за свободата. Георги Марков всъщност е платил с живота си цената на тази свобода - да може да каже на българите оттам, от зад завесата, каквото той мисли. Искрено. Нещо, което не е могъл да каже тук."

Цялото интервю вижте във видеото: