България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хилари Клинтън или Доналд Тръмп. Кой ще седне в Овалния кабинет?

Христофор Караджов и Ивайло Дичев коментират президентската надпревара в САЩ пред Bulgaria ON AIR

04.11.2016 | 08:00 Редактор: Луиза Божинова
Хилари Клинтън или Доналд Тръмп. Кой ще седне в Овалния кабинет?

Само два дни след българския вот американците ще изберат своя държавен глава. В САЩ кандидатите са двама - Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, които сякаш направиха всичко възможно, за да създадат една нестандартна кампания.

Журналистът професор Христофор Караджов определи настроенията в САЩ като "стреснати". Той се включи в скайп връзка от Лонг Бийч, Калифорния в предаването "България сутрин", като обясни, че кампанията, която неотклонно вървеше в полза на Хилари Клинтън, сега не изглежда толкова силна, но все още тя има два пъти по-добри шансове от опонента си Доналд Тръмп.

"Очаквам, че Хилари Клинтън ще победи. Последните кампанийни изяви са много активни и от двете страни, но кампанията на Клинтън има превес, защото има повече опит, повече пари и повече хора, които работят на терен с нея", подчерта Караджов.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев културният антрополог проф. Ивайло Дичев каза, че Доналд Тръмп е представил най-голямата империя в света като експлоатирана от Китай, като жертва. По думите му американската кампания се завъртя към неща от типа на отношението към жените там.

"Изместиха се сериозните теми към малко жълтина", заяви той. "В идеологиите има нещо много важно - Тръмп е протекционист, той се противопоставя на всякакви договори. Той иска да обгради държавата си по някакъв начин с митническа бариера", коментира проф. Дичев пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на появилите се информации, че разликата между двамата кандидат-президенти се стопява изключително бързо, Караджов посочи, че не бива да се вторачваме в процентите на националния вот, които освен, че са в рамките на статистическата грешка, не отразяват разликата, която е по щатите. "Защото щат по щат тук се избира и електоралната колегия е тази, която накрая определя президент. И там победителят трябва да събере минимум 270 гласа", поясни журналистът.

Вижте във видеото целия разговор: