България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Читалище.то организира книжното парти "Остави и вземи пътуваща книга"

Събрахме доста хубави книги, искаме да тръгнат на пътешествие към нови читатели, каза Милена Златарова пред Bulgaria ON AIR

03.11.2016 | 09:48 Редактор: Луиза Божинова
Читалище.то организира книжното парти

На 5 ноември културно-просветното движение Читалище.то  организира есенното книжно парти "Остави и вземи пътуваща книга." Инициативата е част от буккросинг движението в България.

"Събрахме доста хубави книги и искаме да ги споделим да тръгнат на пътешествие към нови читатели", каза Милена Златарова от Читалище.то  в предаването "България сутрин". "Очакваме хората, които дойдат също да донесат по една книга, да си разменяме книги, да се забавляваме", сподели тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Буккросинг е движение, което възниква през 2001 година в САЩ. Създава го програмистът Рон Хорнбейкър, на който му харесвало да се занимава със сайтове, на които се проследяват различни вещи като доларови банкноти и фотоапарати за еднократна употреба. Така се ражда идеята за проследяването и на книги по този начин.

"Буккросинг представлява размяна на книги и тази среща с нови книги, която организираме тази седмица е една от многото инициативи, които се случват. Самото читалище е буккросинг  зона - места, на които има оставени много книги от самите създатели на зоните и от хората, които са привърженици на този тип размяна на книги", обясни Александър Кръстев от просветното движение пред Bulgaria ON AIR.