Гоним стреса с Хари Потър за оцветяване

Рисувайки го, лекуваме напрежението

11.10.2016 | 11:50
Гоним стреса с Хари Потър за оцветяване

"Тези книги се появиха в България преди около година. Малко по- късно, отколкото във всички останали страни. Тези книги се доказаха като социално явление, истински феномен", сподели в България сутрин по телевизия Bulgaria ON AIR издателката Кремена Методиева. 

"Бяха изненада за пазара. В началото всички бяха скептични. Мислихме, че това ще е поредното модно увлечение, но се оказа, че не е така. Тези книги имат вече стабилно и трайно присъствие в книжарниците", уточни още Методиева.

По думите й хората оцветяват постоянно и дори публикуват във Фейсбук. 

"Книжката за оцветяване на Хари Потър последва манията по самата книга", обясни издателката.

Сред най- популярните книжки за оцветяване са мандалите, тъй като тяхната сила се използва от психолози. 
"Доказано е, че мандалите имат релаксиращо и антистрес действие върху хората, те стимулират въображението и креативността на възрастните", уточни Методиева.

Тя каза, че нейната любима книжка за рисуване е витражът, който може да се използва и за декорация, тъй като моделите са по действителни витражи.

"Можеш сам да избереш цвета, но може и да оставиш оригинала. Усещането, което тези страници дават е изумително. Човек трябва да седне и да вземе молива. Това е лечение, освен забавление и удоволствие", каза издателката.

Според нея усещането, че се създава нещо ново, променя нагласите на хората.

"Това е автотерапия. Оцветяването е най- добрият, гарантиран начин за преодоляване и преживяване на задръстването в столицата", заключи издателката Кремена Методиева.