България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Президентите и политиката през погледа на един карикатурист

Карикатурата има ролята на летопис, каза художникът Ивайло Нинов в студиото на Bulgaria ON AIR

10.10.2016 | 08:52 Редактор: Тодор Петров
Президентите и политиката през погледа на един карикатурист

Утре в 18:00 часа предстои интересна експозиция на карикатуриста Ивайло Нинов на ул."Шейново" 2 в София. Тя представя вижданията на един художник за сериозните процеси в страната, а главни действащи лица са президентите на България през годините.

"С организаторите решихме да направим това, припомняйки с усмивка най-популярните теми в президентската институция за последните 25 години. През годините кандидатите бяха много, но малцина са избраните - четирима досега", каза Ивайло Нинов в студиото на Bulgaria ON AIR.

На една от карикатурите покойният вече Жельо Желев играе шахмат със Симеон Сакскобургготски. С няколко карикатури са изобразени и двата мандата на президента Георги Първанов. Присъства и образът на премиера Бойко Борисов, който изтегля основния играч Росен Плевнелиев от футболния терен, но още не се знае с кого ще го замени. Не е подминат и президентът Петър Стоянов.

"Карикатурата има ролята на летопис. Политиката е странна и мръсна игра. Имало е натиск от фенове на политици, които се обаждат, но не и от самите политици", каза още карикатуристът в "България сутрин". 

Ивайло Нинов си представя част от кандидатите като гвардейци, защото според него е очевидно, че нямат качества да бъдат президенти. 

"Виждайки, че новите хора в българската политика едва ли не са взети от улицата, може би е по-добре да заложим на старите", завърши художникът.