България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Думите свършват - говорят карикатурите

Художникът Христо Комарницки за сатирата и цензурата пред Bulgaria ON AIR

28.09.2016 | 09:43 Редактор: Тодор Петров
Думите свършват - говорят карикатурите

"Удоволствие е всеки ден да предоставяш на хората една по-различна гледна точка към заобикалящото ни. Не е достатъчно човек да има позиция и да се интересува от събитията - трябва да има рисувачески качества и чувство за хумор", каза в "България сутрин" художник-карикатурист Христо Комарницки. 

Творецът подчерта, че в работата на един карикатурист не е основното да се заяжда с политиците. Той посочи, че реакциите от карикатурите са най-различни, в зависимост от културата на политиците. 

"Имаше периоди, в които бяха свикнали със сатирата и я приемаха както трябва. Това беше в периода 2000-2005 г. След това нещата започнаха да вървят назад и политическата сатира биваше изтласквана от страниците на пресата", сподели карикатуристът в стуидото на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че всяка цензура е лоша и опасна, но най-страшна е вътрешната цензура. Христо Комарницки призна, че винаги съществува натиск срещу карикатуристите и той е постоянен.

"Вбесява ме апатията на обществото и неактивността на хората. Влизаме в президентска кампания, в която основната партия няма кандидат. Един вид подигравка с хората, но това се приема за нещо нормално", каза още гостът в студиото на Симеон Белев.

Една от карикатурите на Комарницки, изобразяваща президентската битка в САЩ между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, нашумя сериозно в последно време. Творецът разказа повече за нея, но отказа да прогнозира крайния резултат от вота.

"Хилари се явява в ролята на звероукротител в цирка. Много хора смятат, че изборите в САЩ се превърнаха в едно шоу. Тя е поставила главата си в голямата уста на Тръмп. Двамата си правят селфи, което придава суетност на цялата картинка", обрисува идеята си Христо Комарницки.