България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скроен номер, немарливост... Какво се случи с българските щанги?

Олимпийският шампион по щанги Иван Иванов в “България сутрин” по Bulgaria ON AIR

04.10.2016 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
Скроен номер, немарливост... Какво се случи с българските щанги?

Какво се случи с българските щанги през годините? Ако кажа как се стигна дотук, ще излезе, че се оправдавам, коментира олимпийският шампион по щанги Иван Иванов в "България сутрин".

На 9 ноември 2015 г. Българската федерация, по решение на Международната федерация, бе отстранена от участие в олимпийските игри в Рио де Жанейро (в това число и младежките) през 2016 година заради нарушение на антидопинговите правила, направени от 11 български щангисти.

По думите на Иванов на фразата: "Не сме виновни" - никой не им вярва. "За доказване на противното, следствието все още тече - надяваме се да завърши с някакви конкретни доказателства. На този етап нищо не мога да кажа", коментира той по повод отстраняването ни в Рио.

Според него възможностите са две - или е скроен номер, или е от немарливост.

"По-склонен съм да вярвам на второто, защото, за да се направят тези бързи печалби от така наречените хранителни добавки, се внасят какви ли не боклуци от Китай и от други страни на доста по-ниска цена. Тези продукти не са чисти", коментира той.

Студената война продължава и в спорта, потвърди Иванов.

Винаги е имало талантливи деца, но трябва да им се даде възможност да се реализират, подчерта олимпийският шампион. По думите му самата система на подготовка сега и преди е различна.

"Отношението дори на държавата към спорта - виждаме спортния министър Красен Кралев и някакво раздвижване в спорта, но тогава спортът беше приоритет на държавата. Имаше във всички Окръжни центрове спортни училища с приеми, а сега просто ги карат да отиват и да учат там. Самите спортни училища подбираха най-доброто, те се развиваха и получаваха добра подготовка още в начален стадий с добри специалисти. Един треньор се занимаваше само със своя спорт, докато сега един треньор освен, че се занимава със спорт ходи да работи и другаде, за да се издържа", коментира той.

Много са малко хората, които искат спортът да върви напред, смята Иванов.

"Говорим за отделни спортове или един треньор си е хванал двама състезатели и си кара с тях. Не се гледа глобално. Самите изисквания и за квотите стават вече доста по-високи", добави той.