България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И втората проба за допинг на Силвия Дънекова - положителна

Открито е наличието на изкуствения кръвен допинг СЕРА

12.08.2016 | 07:35 Редактор: Ирина Георгиева
И втората проба за допинг на Силвия Дънекова - положителна

Българската лекоатлетка Силвия Дънекова е дала втора положителна проба за допинг. Това съобщи в България сутрин журналистът Георги Банов, който за 12 пъти отразява Олимпийските игри.

В пробата на Дънекова е открито наличието на изкуствения кръвен допинг СЕРА - синтетичен допинг от III поколение, добави Банов. Той се използва за издръжливост в някои дисциплини.

"Нашата лекоатлетка може да тръгне и малко по-късно за България, защото не са завършили всички процедури, но фактите са си факти - и втората й проба е положителна", обясни Банов.

Състезанията по лека атлетика започват в петък. Дънекова трябваше да се състезава в събота - 3000 метра с препятствия.

Дънекова не е единствената, хваната с допинг на Игрите в Рио - "изгоряха" и трима щангисти, добави журналистът.

"Ако си говорим откровено, някои постижения, които се получават на състезанията от последните години не може да не са плод на някаква изкуствена химия", смята той.

Отдавна участието не означава само да се запишеш на Олимпийски игри - това беше в миналото, коментира още Банов. По думите му всеки от българските състезатели е минал през тежки квалификации и не е там, за да се разходи, а за да се бори.

"Например Панчо Пасков удари един англичанин в последния си решителен мач, за да дойде на Олимпиадата. Сигурно цялата подготовка на българския състезател струва колко джобните пари на съперника му, но това не му попречи да победи англичанина и руснака", обясни той.