Допинг хроники

От Бен Джонсън до Ланс Армстронг и от Сесил Каратанчева до Мария Шарапова: най-нашумелите скандали в историята на спорта

04.08.2016 | 15:03 Редактор: Константин Томов
Допинг хроники

1928: Международната федерация по лека атлетика е първият орган в спорта, забранил употребата на стимуланти.

1960: Датският колоездач Курт Йенсен умира на Олимпиадата в Рим, след като е взел комбинация от амфетамини и никотинова киселина.

1966: Употребата на стимуланти е забранена във футбола и колоезденето, а през 1969 - и от МОК.

 

                                                    Томи Симпсън

 

1967: Британската звезда Томи Симпсън припада при изкачването на връх Венту в колоездачната Обиколка на Франция. Умира на път за болницата. В джоба му са открити три пълни шишенца с амфетамини и едно празно.

1968: Първата положителна проба на олимпийски игри е за алкохол - на бронзовия медалист в модерния петобой Ханс-Гунар Лилиенвал (Швеция)

1976: Първите уличени българи на олимпийски игри са щангистите Благой Благоев (сребро) и Валентин Христов (злато) - анаболни стероиди.

1988: Бен Джонсън, който току-що е спечелил олимпийската титла в спринта на 100 метра с нов световен рекорд, дава положителна проба за станозолол.

1996: Лекоатлетката Ива Пранджева дава положителна проба за метадиенон на олимпиадата в Атланта.

1998: Целият отбор на "Фестина" е изключен от "Тур дьо Франс", след като митнически инспектори откриват стотици дози забранени стимуланти в сервизната кола.

2000: Нов олимпийски скандал с български щангисти - заради положителни проби за забранен диуретик от медалите си са лишени Изабела Драгнева (злато), Иван Иванов (сребро) и Севдалин Минчев (бронз).

 

 

2005: В допинглабораторията на Дон Катлин в Лос Анджелис е подхвърлена спринцовка с неизвестен дотогава стимулант - тетрахидрогестринон (ТHG). Това е началото на прословутата афера BALCO - най-голямото разследване в историята на леката атлетика.

 2005: Френският "Екип" разкрива, че седемкратният победител в "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг е дал шест положителни проби за забранени вещества през 1999, които обаче са били пренебрегнати от организаторите.

2006: Българската тенисистка Сесил Каратанчева е наказана за 2 години заради положителна проба за нандролон, дадена на "Ролан Гарос" през 2005

2006: Треньорът на австрийските скибегачи Валтер Майер побягва от италианските власти, които правят изненадващ обиск за забранени стимуланти в базата на отбора край Торино.

2006: Флойд Ландис, спечелил по забележителен начин "Тур дьо Франс", дава положителна допинг проба.

2012: Алберто Кондатор е лишен от титлата си от "Тур дьо Франс" за 2010  и наказан за две години. Ланс Армстронг е лишен и от седемте си титли в "Тура".

 

           Мария Шарапова, най-именитата жертва на допинг скандал в тениса до момента

 

2016: Тенис звездата Мария Шарапова е наказана за две години заради употлеба на току-що забранения препарат Meldonium.