България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо разрушиха паметна плоча на български войници?

Борис Рангелов, Георги Драганов и Владо Станев коментират темата пред Bulgaria ON AIR

26.09.2016 | 08:11 Редактор: Луиза Божинова
Защо разрушиха паметна плоча на български войници?

Интересен аспект от целия казус с разбитата плоча на Каймакчалан е, че преди това е имало сърби, които са ремонтирали сръбския параклис на върха. Това е дълбоко свързано с водената антибългарска политика в Македония в ден днешен пред парламентарни избори в Македония. Въпросът е кой изпрати Миленко Неделковски там, защото се оказва, че плочата не може да бъде разбита толкова лесно с чук.

Това коментира Борис Рангелов от Младежкия консервативен клуб в предаването "България сутрин" във връзка с темата за разрушаването на български паметни плочи в Македония. "Изведнъж се оказва, че една плоча, поставена на граничен камък, е незаконна. Как става това нещо?", запита Рангелов в ефир.

Георги Драганов и историкът Владо Станев също бяха гости в студиото. Тримата се обединиха около мнението, че сръбските власти също биха могли да бъдат намесени.

"Очевидно е, че в самата Македония има много силно сърбофилско влияние. Действително част от гражданите в Македония се чувстват като българи и се припознават като такива. Друг е въпросът, че явно политическата класа не е на това мнение", каза Владо Станев. "Не бих казал, че отношенията между България и Македония са от най-приятелските", допълни той.

"От 1944 година това е последователна политика на обезбългаряване на цялата тази област. Целта на Сърбия е била да превърне Македония в Южна Сърбия, този план се проваля и затова 1944 година се създава македонската нация", разказа Драганов.

Според него най-важно е да има търговия и добросъседски отношения, но те трябва да са двустранни.

"Когато има добросъседски отношения ние трябва да говорим за стимулиране на пробългарската политика в Македония. И Груевски, и Зоран Заев имат откровено антибългарска политика. Това е фундамент на правенето на политика за печеленето на избори в Македония", категоричен е Борис Рангелов.