Македонски журналист разруши паметна плоча на загинали български войници

Деянието си Миленко Неделковски публикува във Facebook

23.09.2016 | 17:20 Редактор: Мария Аладжова
Македонски журналист разруши паметна плоча на загинали български войници

Остри коментари и реакции след поредната провокация към българската история. Македонският журналист Миленко Неделковски е качил снимки във Facebook профила си как разрушава българска паметна плоча.

Тя е поставена на връх Каймакчалан в памет на стотиците български войници, загинали в боевете през 1916 година, по време на Първата световна война. 

Под снимките журналистът пише "Мисията напълно завършена" и допълва: "Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно унищожена и превърната в прах".

Стотици потребители в социалната мрежа публикуваха гневни коментари на стената на журналиста.

"Това, което направихте г-н Неделковски нарани не само мен, нарани целия български народ. Извинете се на целия български народ, народът, заради когото вие съществувате", се чете в един от тях.

Неделковски отговори с обиден коментар, в който нарича България "татарска държава, която се е вдигнала на крака заради статуса на 59-годишен жител на Скопие".

Миленко Неделковски е бивш спортен журналист и водещ на шоу по македонския канал 5. Смятан е за приближен до дългогодишния премиер на страната Никола Груевски. 

Често е ставал обект на остра критика заради коментарите си, насаждащи омраза към политически опоненти и журналисти.

Поруганата плоча беше поставена преди месец от група български военнослужещи на 68-а бригада „Специални сили“ под ръководството на бригаден генерал Явор Матеев. Военните са я монтирали на върха по собствена инициатива, но идеята им беше одобрена от министъра на отбраната Николай Ненчев, който дори заяви, че ще ги препоръча за награди.

Битката при Каймакчалан се води между 12 и 30 септември, 1916 година, между сръбската и българската армия.

Боевете остават в историята с големия брой жертви от страна на сръбската армия и с необичайната надморска височина, на която се водят сраженията.

Те завършват с тактическа победа на сръбските войски, които успяват да превземат връх Свети Илия с цената на тежки човешки загуби. Върхът се намира на границата между Македония и Гърция.